Sumrak demokracije: TTIP i CETA | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Sumrak demokracije: TTIP i CETA

Iza zatvorenih vrata, tajno i bez mogućnosti utjecaja građana, u tijeku su pregovori oko sporazuma koji će se najviše odraziti na radnička, socijalna, ljudska i ekološka prava.

11.02.2016 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Iza zatvorenih vrata, tajno i bez mogućnosti utjecaja građana u tijeku su pregovori oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva - TTIP (EU-SAD) te Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog ugovora - CETA (EU-Kanada).

Radi se o tzv. sporazumima o slobodnoj trgovini koji bi, tvrde mainstream ekonomisti, političari i mediji, trebali stimulirati ekonomiju brišući trgovinske barijere. Kako su carinske barijere između EU, SAD-a i Kanade ionako na povijesno najnižim nivoima, TTIP i CETA najviše će se odraziti na one necarinske, poput stečenih radničkih, socijalnih, ljudskih ili ekoloških prava te demokratski usvojenih regulativa.

O čemu se točno radi, gdje su problemi i što se može učiniti pojasnit će u četvrtak, 11. veljače, u 19 sati u Booksi članovi platforme Zaustavimo TTIP Jakov Kolak, KSFPZG, Duje Prkut, GONG, i Hrvoje Radovanović, Zelena akcija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.02.2016