(Su)mrak muzeja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

(Su)mrak muzeja

Riječka K.U.N.S. Galerija OK u Noći Muzeja vas poziva na otvorenje izložbe Damira Čargonje Čarlija.

27.01.2012 , Rijeka - Galerija OK
Kako stoji u pozivu Branka Cerovca: "Sukladno vrlom običaju svekolikog svečano – spektakularnog dešavanja Noći muzeja, u kojem samopožrtvovno sudjeluju i nezavisne umjetničke organizacije diljem Rijeke i Hrvatske, i Galerija OK kao art – kutak Kluba umjetnika na Sušaku odlučila je barem simbolično popratiti skromnim, minimalističkim programom – u skladu s rekvijemsko – sutonskim ugođajem muzejske noći koja se, eto, nadvila i nad Kvarnerom – to predkarnevalsko slavlje muzealaca i ne-muzejskog dijela kulture / supkulture. 

Saturnska melankolija, anđeo melankolije, nadahnuti demonskim zvukom Recesije, zahtijevaju dolično umjetničko posredovanje, ne tek indiferentne dekorativne efekte, a pošto je elegično stanje stvari glede riječkih kapitalnih vizija, objekata i projekata na početku zime 2012. preraslo u apokaliptično, pokazalo se da zadatak nadrasta malaksale snage slikara i kipara, iscrpljenih od kronične i akutne bijede i depresije, te da je glazbeni genij poput Beethovenova ili pak Chopinova jedini kadar iznaći dostojan izričaj za arhetipski užas od ledenih noćno – muzeologijskih pogibelji, odlučeno je da se po načelu „ brigo moja prijeđi na drugoga“ taj nadljudski zadatak povjeri, naravno, upravo Damiru Čaronji Čarliju,Fikotu Saliji, Branku Cerovcu, Josipu Maršiću, vičnom komponiranju za POST MORTEM / DANCE MACABRE prigode i svima koji se pridruže".

K.U.N.S. poziva sve muzejske i nemuzejske noćne ptice da se u sumrak 27. siječnja odazovu na Sovin huk. Posjetioci su zamoljeni obući odjeću u kojoj obično idu u muzeje ili pak na vjenčanja i sprovode.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.01.2012