Sunčano uz mogućnost razbojništva | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Sunčano uz mogućnost razbojništva

Zidne Novine propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda.

  • A
  • +
  • -

Autor nove edicije Zidnih Novina Bacača sjenki pod nazivom Sunčano uz mogućnost razbojništva vizualni je umjetnik Mihael Giba. Projekt Sunčano uz mogućnost razbojništva započeo je 2010. godine kao odgovor na vremenske prognoze koje uz klasičnu prognozu sadrže i biometeorološki segment, odnosno predviđaju i zdravstveno te emocionalno stanje građana tijekom narednih dana. U sklopu projekta Giba je kreirao aplikaciju koja prikuplja podatke Policijske uprave zagrebačke o kriminalu u Zagrebu. Za svaki događaj policija objavljuje vrijeme, lokaciju i vrstu događaja, a Gibina aplikacija na temelju tih podataka prikuplja i podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim uvjetima u trenutku kriminalnog djela na lokaciji izvršenja. Na temelju vremenske prognoze i policijske statistike, aplikacija prognozira vjerojatnost zločina u pojedinim zagrebačkim kvartovima.

Kasliće Zidnih Novina Giba ne koristi kao puki prezentacijski prostor umjetničkog projekta koji se odvija u virtualnom prostoru, nego kao interaktivni umjetnički element: u kaslićima možete vidjeti plakate koji su screenshot imaginarne televizijske vremenske prognoze za pojedine kvartove, a interakcija s gledateljem postiže se putem QR koda. Skeniranjem QR koda pomoću smartphone tehnologije, gledatelji odnosno prolaznici mogu se informirati o aktualnoj vremenskoj prognozi, međutim, uz nju dolazi i prognoza kriminala za određeni kvart.

Zidne Novine su "spin-off" projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača Sjenki Bilježenje grada Bilježenje vremena, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. U razdoblju od 2006. do danas, Zidne Novine predstavljane su predavanjima, multimedijalnim izložbama i akcijama u Puli, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Genovi, Amsterdamu, Mariboru, Ljubljani, Leidenu, Nikoziji, Pančevu, Beogradu. Promocija nove edicije Zidnih Novina održat će se u petak, 19. listopada u 20 sati, u galeriji Greta, a uz Mihaela Gibu, na predstavljanju će sudjelovati i Bojan Mucko, voditelj projekta Zidnih Novina.

KP / MG

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2012