Suočavanje s paradoksalnim | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Suočavanje s paradoksalnim

Meandar u ediciji Drugi smjer izdaje zbirku eseja Micheal Foucaulta naslovljenu Ovo nije lula.

  • A
  • +
  • -
Kada u Riječima i stvarima ispisuje rečenicu "Jezik i slika su nesvodivi jedno na drugo: uzalud je ponavljati što se vidi jer ono nikada ne prebiva u onome što se kaže", Foucault kao da je prepisuje iz eseja Ovo nije lula koji će nekoliko godina poslije napisati o istoimenoj slici Renéa Magrittea. U toj čuvenoj Magritteovoj slici Foucault pronalazi ishodište problema kojim se zapravo bavio cijeli svoj život: odnosom svijeta stvari i svijeta znakova. 

Nakon niza provokativnih teza o povijesnoj prepletenosti slikarstva i pisma, Foucault se suočava s paradoksalnim, gotovo tajnovitim puknućem u središtu prikazivanja. Što na slici lule i u tekstu koji je niječe zapravo nije lula? Slika lule, riječ "lula" ili naprosto njihova višesmjerna objedinjenost? U ovom Foucaultovom eseju Magritteovo slikarstvo postaje prostorom razumijevanja moderne kulture u kojoj utjecaj ideje prikazivanja slabi pred najezdom simuliranih modela bez dubine i jednoznačnog smisla.  

Michel Foucault (Poitiers, 1926. - Pariz, 1984.), francuski filozof. Njegova djela imala su velik utjecaj na druge znanstvene discipline, Foucaultov utjecaj vidljiv je u humanističkim i društvenim znanostima. Poznat je po svojoj kritici raznih socijalnih institucija, psihijatrije, medicine i zatvorskog sustava, te po svojim idejama o povijesti seksualnosti. Njegove teorije usmjerene su na moć i odnos između moći i znanja, a njegove ideje vezane za diskurs u odnosu na zapadnu misao bile su široko raspravljane i primjenjivane.

Foucault je također bio protivnik svih socijalnih institucija koje su uključivale identitet, što uključuje sve od indentiteta muškarac/žena i homoseksualnosti, do kriminalaca i političkih aktivista. Tvrdi da se većina znanstvenih istina o ljudskoj prirodi ne temelji na činjenicama već na etičkim i političkim stavovima određenog društva. Tako u svom djelu Povijest ludila u doba klasicizma zaključuje da ludilo nije znanstveno otkriće koje tvrdi da je ludilo mentalna bolest, već je proizvod upitnih društvenih i etičkih obaveza. Navedenu činjenicu prikazuje različitim objašnjenjima ludila kroz povijest - od krivog balansa tjelesnih tekućina do mentalne bolesti. Godine 1984. Michel Foucault umire od AIDS-a.

Knjigu Ovo nije lula prevela je Vanda Mikšić

Izvor: Meandar

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.01.2012