Suočavanje grada i subjekta | kulturpunkt

Najave Performans

<

Suočavanje grada i subjekta

Performans Protok žudnje publika konzumira/izvodi slušajući zvučne zapise na određenoj ruti kroz grad.

26.11.2014 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: Sara Fasullo

  • A
  • +
  • -

Performans serijal Protok žudnje koncipirаn je kаo zbirkа monologа likovа iz suvremene književnosti koji lutаju grаdom u potrаzi zа zаdovoljenjem – seksuаlnim, intelektuаlnim, egzistencijаlnim. Te priče odjekuju svudа oko nаs: iz stаnovа, hotelа, željezničkih kolodvora i benzinskih crpki, pаrkovа, ulicа, seks shopovа i policijskih stаnicа. One su sve vrijeme prisutne u eteru i sаmo ponekаd аrtikulirаne. Diskurs žudnje precizno mаpirа grаd i poziciju ovih subjekаtа u suvremenom društveno-političkom kontekstu: njihovu kritičnost, refleksivnost i subverziju kаo rezultаte (sаmo)mаrginаlizаcije. Grаd je promаtrаn аli grad istovremeno i promаtrа. Anonimnost gužve i mаse, tаko neophodnu baudelaireovskoj figuri flâneura, šetаčа, ovogа putа osiguravaju zvučni zаpisi u formatu аudio vodičа.

Odabrani tekstovi u ovom ciklusu koji tematiziraju cruising, gotovo da zahtijevaju glas koji dopire iz slušalica, tj. koji "čujemo u glavi", kao idealno izvedbeno sredstvo. Glas opisuje prizor koji gledamo, ili koji bi trebali vidjeti, ili izvesti. Ovi tekstovi su opis slike čiji integralni dio postajemo, slike tijela u gradu, koja se istražuje detaljnim, gustim opisivanjem i opservacijom. Dramaturgija tijela, njegove granice kao jedine sigurne konture realiteta, suočene su sa dramaturgijom grada koji pulsira na ikoničkim mjestima žudnje i zadovoljenja – u ovom slučaju parka, željezničke stanice, javnog prijevoza i taksija. Tretirani kao cjelina, ovi tekstovi seciraju grad u seriju pornografski krupnih planova, lokacija koje čekaju da budu konzumirane.

Koncept i režiju potpisuje Bojan Đorđev dok tekstove potpisuju Aleksandar Bender (Text with changing parts), Olga Dimitrijević, (Samo da se pozdravimo), Goran Ferčec, (Kruženje i Arkadija), uz fragmente iz Mauzoleja ljubavnika Hervéa Guiberta i Foliranata Mome Kapora. Glasove posuđuju Dušan Broćić, Senka Bulić, Petar Cvirn, Danijel Ljuboja, Nataša Marković, Frano Mašković i Miloš Timotijević. Performans nastaje u produkciji Dragane Jovović i Lovre Rumihe.

Zvučne zapise možete poslušati na svom pametnom telefonu uz pomoć skeniranja QR kodova koje ćete pronaći na šest lokacija rute. Mapa s lokacijama bit će objavljena u srijedu 26. studenog u 17 sati, a hashtag #ProtokZudnje možete pronaći na društvenim mrežama.

Ukoliko želite performans započeti i iz Showrooma Galerije Nova, u tom slučaju termin za performans možete rezervirati na adresi elektroničke pošte. Pri rezervaciji termina možete rezervirati i mp3 player ako ga ne posjedujete. Prijevoz do lokacija je osiguran.

Performans će biti održan u srijedu, 26. studenog, na raznim lokacijama u Zagrebu, u trajanju od 18 do 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.11.2014