Suočavanje s prošlošću Splita | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Suočavanje s prošlošću Splita

Inicijativa mladih za ljudska prava i grupa studenata Sveučilišta u Splitu organizira javnu raspravu kako bi se mapirala najteža kršenja ljudskih prava u Splitu tijekom 1990-ih.

16.06.2016 , Split - Klub mladih
  • A
  • +
  • -

Tribina Suočavanje s prošlošću Grada Splita održat će se 16. lipnja s početkom u 18 sati, u Klubu mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II). Inicijativa mladih za ljudska prava i Neformalna grupa studenata Sveučilišta u Splitu organizira javnu raspravu kako bi se mapirala najteža kršenja ljudskih prava u Splitu za vrijeme devedesetih godina u kontekstu provođenja mehanizama tranzicijske pravde.

Ranih devedesetih godina Split je bio mjesto masovnih razmjera kršenja ljudskih prava čija je narav do danas ostala snažno tabuizirana. Tome svjedoče manipulacije kulture sjećanja na nedavnu prošlost Splita, kao i politike društvenog zaborava na traumatična iskustva koje je grad proživio. Inicijativa mladih za ljudska prava i Neformalna grupa studenata Sveučilišta u Splitu organizira javnu raspravu kako bi se mapirala najteža kršenja ljudskih prava u Splitu za vrijeme devedesetih godina u kontekstu provođenja mehanizama tranzicijske pravde. Nastojanje ove rasprave je uvidjeti odnos javnosti te državnih i gradskih institucija prema događajima iz prošlosti te pokušaj razumijevanja recentnih trendova u njihovoj (anti)memorijalizaciji. Kao posljednje, rasprava će uspostaviti dijalog o vrijednostima i porukama koje prema mladim generacijama može prenijeti nepoštovanje prema žrtvama, društveni zaborav, nacionalizam i militarizacija društva. 

Povod za raspravu proizlazi iz posljednje odluke Gradskog vijeća Grada Splita da postavi spomenik 72. bojni vojne policije ispred ulaza u vojni kompleks Lora. Osmorica pripadnika te jedinice osuđeni su za mučenja i smrti nedužno zarobljenih civila pretežno srpske nacionalnosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tom kompleksu. Diskutabilnim odlukama gradskog vijeće pridružuje se i ona iz 2014. da u ulici Ruđera Boškovića koja je bila poprište nasilnih deložacija i izbacivanja građana Splita iz stanova samo zato što su bili druge nacionalnosti podigne spomenik 9. bojni HOS-a. 

U raspravi sudjeluju Tonči Majić, aktivist Dalmatinskog komitet za ljudska prava, Jurica Pavičić, novinar i publicist, te Dragan Markovina, povjesničar.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.06.2016