Supetar Super Film Festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Supetar Super Film Festival

Ovogodišnji jubilarni filmski festival bit će održan od 9. do 13. srpnja, a posjetiteljima će ponuditi bogat filmski, edukativni i glazbeni program.

09.07.2013 - 14.07.2013 , Supetar - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Međunarodni program bit će otvoren filmom Kak' je doma mlade nade hrvatskog dokumentarizma Kaje Šišmanović, koja je svojim prvim filmom osvojila publiku, ali i posebno priznanje žirija na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Kajin film nastao je kao hrvatsko-srpska koprodukcija na Kampu angažiranog filma. Iz Srbije dolazi film Biba struja autora Dušana Šaponje i Dušana Čavića, koji govori o električaru čije je tijelo razvilo neobično visok otpor električnoj energiji, te je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda. Dragan Wende West Berlin priča je o Draganu Wendeu, jednom od centralnih ličnosti berlinskog noćnog i gastarbajterskog života, ispričana iz perspektive njegovog nećaka, u režiji Dragana von Petrovića i Lene Müller. Oba filma imat će svoju dalmatinsku premijeru na festivalu.

Dalmatinske premijere imat će i film njemačkog redatelja Wolframa Hukea Love Alien koji govori o otuđenju karakterističnom za društvo 21. stoljeća i ljubavnim avanturama jednog tridesetogodišnjaka, film Sutra u režiji Andreyja Gryazeva govori o ruskom umjetničkom kolektivu Vojna (rat), te škotski film Šišanje iza rešetaka autora Finlayja PretsellaAdriana McDowalla koji govori o najopasnijim škotskim zatvorenicima koji svoju novu životnu priliku vide u – šišanju. Posljednja dalmatinska premijera ovogodišnjeg festivala je film The Punk Syndrome autora Jukke Kärkkainena i J.P. Passija koji govori o punk bendu čiji članovi boluju od autizma ili Downova sindroma.

Svoju hrvatsku premijeru imat će film Another Night on Earth redatelja Davida Munoza koji govori o vozačima taksija u Kairu, u širem kontekstu demonstracija na Trgu Tahrir, simbolu arapskog proljeća. Film je osvojio dvije nagrade na uglednom DOK Festivalu u Leipzigu. Dvije regionalne premijere dolaze iz slavenskih zemalja. Češki film Novi život obiteljskog albuma osobna je priča autora Adama Ol'he koji prati raspad svoje obitelji kroz stari foto-album svog oca. Exit Point poljske redateljice Jagode Szelc govori o pitanju osobne slobode i žrtvovanja na primjeru osobe koja se bavi ekstremnim sportom.

Film Gangster te voli Nebojše Slijepčevića osvojio je nagradu publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu te je ubrzo postao miljenik festivalske publike diljem Hrvatske. Film je komedija o bračnom posredniku koji je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio spajanju usamljenih srdaca. Film je prikazan na kanadskom festivalu Hot Docs, te na festivalu u Karlovim Varyma.

U sklopu Retrospektive koju je za ovogodišnje izdanje (ponovno) odabrao Đelo Hadžiselimović bit će predstavljeno pet dokumentarnih filmova domaće produkcije koji su nastali unutar posljednjeg desetljeća. U programu će biti prikazani filmovi Kralj Dejana Aćimovića, Lastovski fumari Branka Ištvančića, druga epizoda serijala Kič Nane Šojlev, Sudbina br.13 Irene Škorić i Život Matije Vukšića. Supetarski festival poznat je po svojoj gostoljubivosti i ugodnoj atmosferi, u kojoj podjednako uživa domaće stanovništvo, turisti i gosti festivala, a svoj dolazak već su najavili Dragan von Petrović, Jagoda Szelc, Wolfram Huke, Adam Ol'h, Dejan Aćimović, Nebojša Slijepćević, Kaja Šišmanović, Vanja Jambrović i Irena Škorić. Svi autori predstavit će svoje filmove supetarskoj publici u tradicionalnim Q&A sesijama.

Festival će i ove godine predstaviti raznolik glazbeni program, koji će predstaviti bračke, ali i filmske snage. Nakon festivalskih projekcija, moći ćete uživati u sjajnim partyjima koje će organizirati DJ Kid'Va iz Voi'Sa kolektiva koji organizira festival urbane glazbe početkom kolovoza, te Batice sa Savice, balkanski dj-vj megatrio u sastavu DJ Sero, VJ Paor i VJ Citizen koji će organizirati već tradicionalnu Feštu Balkaniku. Uz njih, nastupit će i supetarski rock bendovi, sada već kultni rap-raggae-dance duo Kuzma i Shaka Zulu, te Kopito čija je glazba opisana kao pravi otočki rock. Glazbeni program održat će se u supetarskom klubu Havana.

U sklopu popratnih programa biti će organiziran razgovor s Đelom te radionica Dokumentarna reportaža za sve uzraste koju će voditi Ivana Todorović, srpska redateljica čiji su kratki filmovi prikazivani na festivalima u Berlinu i Cannesu, te Zlatko Zlatković, montažer više televizijskih emisija i filmova koji je radionicu uspješno vodio i prošle godine.

Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.07.2013