Suprotno od struje | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Suprotno od struje

U Beogradu će biti održan Alternative film/video festival na kojem će se prikazivati filmovi iz cijeloga svijeta, a u programu festivala nalaze se i hrvatski autori.

  • A
  • +
  • -

Alternative film/video - Festival novog filma i videa prvi put je organiziran 1982. godine, s namjerom mapiranja jugoslavenskog alternativnog filma i videa. Festival je nakon ratnih godina, u skladu sa sveprisutnim tendencijama reintegracije unutar područja bivše Jugoslavije, prije svega težio za istraživanjem i rekonstrukcijom slike alternativne filmske i video produkcije s prostora bivše države u proteklom desetljeću.

Festival je poprimio međunarodni karakter 2006. godine, s ciljem pružanja uvida u nove tendencije na međunarodnoj sceni i omogućavanja šire kontekstualizacije domaće i regionalne scene. Cilj festivala je zabilježavanje i teorijsko definiranje kretanja te ukazivanje na vrijednosti i nove stvaralačke mogućnosti u domeni alternativnog filma i videa. Pravo sudjelovanja na festivalu imaju svi stvaratelji alternativnog filma i videa s prostora bivše Jugoslavije. Osnivač i organizator je Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad.

U bogatom programu ovogodišnjeg festivala nalaze se filmovi iz cijeloga svijeta koji će se moći pogledati od 10. do 14. prosinca u prostorima beogradskog Akademskog filmskog centra. Uz filmski program, na festivalu će biti održan  2. Alternative film/video istraživački forum, okrugli stol Alternativni film u regiji te program projekcija Kino umjetnika - recentna produkcija filmova umjetnika u Hrvatskoj, čija će kustosica biti Branka Benčić

Detaljan program projekcija i događanja na ovogodišnjem festivalu Alternative film/video možete pronaći ovdje.

Izvor: Alternative film/video / Foto: Ihkmuse18

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.12.2013