Suptilna fotografija stvarnih emocija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Suptilna fotografija stvarnih emocija

Hope for a New Life, fotografija godine World Press Photo organizacije, simboličan je prikaz svakodnevne borbe izbjeglica na takozvanoj Balkanskoj ruti.

Piše: Martina Domladovac

Foto: Warren Richardson, Hope For a New Life / WPP

Fotografija Warrena Richardsona Hope for a New Life, koja prikazuje sirijske izbjeglice, proglašena je najboljom fotografijom godine natječaja World Press Photo organizacije. World Press Photo of the Year ustanovila je grupa nizozemskih fotografa 1955. godine, a cilj joj je priznanje i promocija najboljih foto novinarskih radova. Svaka od fotografija prijavljenih na natječaj evaluira se prema njenim novinarskim vrijednostima, relevantnosti vijesti, kreativnosti i vještini u devet različitih kategorija. Najveće priznanje dodjeljuje se fotografu čiji rad najbolje prikazuje važan novinarski događaj ili problem te godine. 

Prošle godine najboljom je proglašena fotografija Jon and Alex, Madsa Nissena koja prikazuje mladi gej par u Rusiji, dok je ove godine u centar pažnje došla svakodnevna borba izbjeglica na takozvanoj Balkanskoj ruti. Hope For a New Life, fotografija snimljena 28. kolovoza na mađarsko-srpskoj granici prikazuje muškarca koji kroz otvor u žičanoj ogradi predaje novorođenče u nečije ispružene ruke. Radeći tom prilikom Richardson je proveo noć s izbjeglicama na granici, koristeći isključivo mjesečinu kao izvor svjetlosti. "Bila su oko tri sata ujutro, a ne možeš koristiti blic dok policija pokušava pronaći te ljude, to bi ih samo odalo" rekao je. Iako fotografija prikazuje samo troje ljudi, ona na neki način predstavlja borbu svih izbjeglica u Europi te slično kao i fotografija utopljenog dječaka Alana Kurdija na turskoj plaži, naglašava tragediju dječjeg izbjeglištva. 

Djecu zarobljenu izbjegličkom krizom prikazuje i Waiting to Register, slovenskog fotografa Matica Zormana, snimljena u izbjegličkom kampu u Preševu u Srbiji. Pobjednička fotografija u kategoriji "Ljudi" prikazuje djevojčicu prekrivenu plastičnom kabanicom iza metalne ograde dok u redu čeka registraciju. Više nagrađenih radova ovogodišnjeg natječaja prikazuje scene izbjegličke krize, što samo dokazuje kako je upravo ona obilježila 2015. godinu. Ipak, Richardsonova fotografija proglašena je najboljom zbog njene simboličnosti. "Fotografija je suptilna i pokazuje emocije i stvarne osjećaje brižnog oca koji samo pokušava predati svoje dijete svijetu u kojem želi biti", kaže Huang Wen iz Xinhua News agencije. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.02.2016

VEZANE VIJESTI

Prsluci za spašavanje i termo-ogrtači

Piše: Martina Domladovac
Radovi kojima Ai Weiwei pažnju javnosti skreće na probleme izbjeglica, smatraju se iskorištavanjem njihove nesreće za umjetnikovu vlastitu promociju.

O putovanju bez smjera i destinacije

Piše: Martina Domladovac
Sirijski umjetnik Tammam Azzam radovima nastalim u izbjeglištvu upozorava na ratna razaranja u svojoj zemlji i nesigurnu sudbinu milijuna svojih sugrađana.

Otvaranje pitanja, zatvaranje granica

Piše: Matija Mrakovčić
"S obzirom na smanjeni intenzitet po pitanju interesa medija u odnosu na početne mjesece migracijske krize u Republici Hrvatskoj", MUP više ne objavljuje informacije o prihvatu migranata.