Suptilne tehnologije | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Suptilne tehnologije

Trodijelni "hackathon" s ciljem upoznavanja s praksama intermedijskih umjetnosti na sjecištima umjetnosti, znanosti i tehnologije održava se u Zagrebu, Gračacu i Osijeku.

FOTO: hackNY

  • A
  • +
  • -

Hackathon Suptilne tehnologije – bio-elektroničke dimenzije, no.1. započinje u organizaciji Radione te će se u Zagrebu odvijati na dvije lokacije: u Tehničkom muzeju i Studentskom centru u od 20. do 21. svibnja. Drugi dio hackathona odvijat će se u Gračacu od 19. do 24. kolovoza, dok će treći dio biti održan od 3. do 5. listopadu u Osijeku. 

Hackathon Suptilne tehnologije – bio-elektroničke dimenzije, no.1. – Zagreb povezat će dvije lokacije Studentski centar i Tehnički muzej kroz niz radionica, koncerata, predavanja i prezentacija. Sva događanja bit će besplatna, otvorena za javnost i participativno orijentirana. Ciljna publika jesu ljudi svih životnih dobi željnih upoznavanja sa suvremenim i urbanim praksama intermedijskih umjetnosti na sjecištima umjetnosti, znanosti i tehnologije, te mladi ‘genijalci’ zainteresirani za inovacije i spoj znanosti i umjetnosti i studentska populacija.

Međunarodni ljetni kamp hackathon pod nazivom Suptilne tehnologije – bio-elektroničke dimenzije, br. 2 u Gračacu okupit će hakere, DIY entuzijaste, umjetnike, biologe, dizajnere, znanstvenike, inženjere, te će uključivati radionice, istraživački i terenski rad, otvorene laboratorije, prezentacije, koncerte, performanse, projekcije, predavanja i tematizirane masterclass radionice za hakiranje i kreiranje novih umjetničkih i kulturnih praksi, te mini simpozij intermedijskih i novomedijskih trendova pod nazivom Nameless SymposiumCiljna publika ovog događanja u prirodi jesu mladi umjetnici, aktivisti, inženjeri, te mala, ali vrijedna lokalna zajednica regije, koji se pozivaju da urbani okoliš i asfalt zamijene prirodnim okolišom. U okviru hackathona bit će organiziran otvoreni kamp za sve polaznike koji žele sudjelovati. 

Hackathon Suptilne tehnologije – bio-elektroničke dimenzije, br. 3. od 3. do 5. listopada u Osijeku predstavit će program bogat sadržajima iz područja audio instalacija, hakiranih glazbenih instrumenata i interaktivnih instalacija. Program je ciljno pisan za potrebe osječke scene u područjima novomedijske i intermedijskih kultura, te su radionice strateški odabrane upravo s ciljem rasvjetljavanja navedenih područja lokalnoj zajednici i publici. Osijek nesumnjivo već dugo pridonosi lokalnom scenom urbanom razvitku regije, te organizatori nemaju dvojbe da će publiku činiti mlada, urbana publika.

Fokus hackathona je kvalitetna edukacija vezana uz stvaranje elektroničkih i kinetičkih instalacija, uređaja za unapređivanje kvalitete života u urbanim sredinama pogonjenim na solarnu energiju ili vjetar, samoodržive sustave, sound art (DIY sintesajzeri i muzički instrumenti), elektroničke DIY instrumente, programiranje, biohakiranje (biljke koje sviraju), interaktivni dizajn, nosivu tehnologiju, 3D printanje, robotiku, hakiranje hrane… Cilj hackathona je sublimiranje znanja na nekoliko razina kroz kombinaciju prakse, istraživanja i dijeljenja znanja, te pronalaženja novih samoodrživih praksi primjenjivih kako u prirodnom okruženju, tako i u urbanom krajoliku.

Hackathon pokrenut od strane tri organizacije - Radiona.org iz Zagreba, UKE iz Varaždina i Istok iz Osijeka - cilja prema intersektorskoj suradnji s ostalim zainteresiranim mjestima i gradovima. Okolica Gračaca kao mjesto netaknute prirode, te regija koja se do sada nije imala prilike upisati u kartu intermedijskih praksi predstavlja velik izazov organizatorima i gostima hackatona.

Partneri projekta su Tehnički muzej i Kultura promjene Studentskog centra, a projekt je realiziran kroz mrežu Clubture u sklopu programa "Clubture-HR 2014." Detaljnije informacije potražite ovdje

Izvor: Radiona.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2014