Suradničke prakse i suživot | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Suradničke prakse i suživot

Radionica izgrade geodezijske kupole bit će održana na MMKampu'13 u organizaciji udruga Autonomni centar - ACT i Urbana Kultura i Edukacija - UKE.

  • A
  • +
  • -

Radionica izrade geodezijske kupole u četiri će dana pružiti znanje o njezinoj svrsi, izgradnji i upotrebi. Radionice će biti održane u Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću gdje će od 12. do 15. kolovoza stručni graditelji sastaviti i rastaviti kupolu zajedno sa sudionicima radionice.

Proces učenja uključit će teorijski dio o prethodnom radnom iskustvu gradnje kupole, prezentacije njezinih praotaca Buckminstera Fullera i Waltera Bauersfelda, otvorenu diskusiju o njenoj namjeni, mogućim kreativnim ishodima za poljoprivredne i kulturne svrhe, kao i korist u transdisciplinarnim kulturnim strategijama.

Ideja o kupoli kao geološkom staklenom vrtu dobro je poznata u ekološkim krugovima, ali osim YouTube videa i web stranica, nema mnogo drugih načina za praktično učenje o njezinim graditeljskim dobrobitima. Tako će sudionici radionice moći rastaviti i sastaviti kupolu napravljenu od drveta i kroz taj proces proučit će njezinu graditeljsku strukturu, njezine matematičke i ekološke dobrobiti kao mjesta za stanovanje ili za stakleni vrt. Bit će predstavljene i druge namjene, poput kupole za multimedijske projekcije.

Radionica je dio udruženih aktivnosti Slobodnog festivala i Multimedijalnog kampa u organizaciji Autonomnog centra ACT Čakovec i Urbane Kulture i Edukacije UKE Križevci. Slobodni festival i MM kamp događaji su koji spajaju slobodne tehnologije i FOSS (softver otvorenog koda) te stavove o ekologiji i recikliranju, anti konzumerizmu i nekonkurentnosti, a oba obuhvaćaju suradničke prakse i suživot.

Sudionici ne trebaju nikakvo posebno znanje o gradnji kupole. Svi mogu sudjelovati, a broj sudionika je ograničen. Ako ste zainteresirani za radionice, prijavite se najkasnije do 1. kolovoza ispunjavanjem prijavnice koju, uz ostale informacije, možete pronaći ovdje.

Radionice će biti održane u ruralnom dijelu sjeverne Hrvatske, u blizini rijeke Mure na slovensko-hrvatskoj granici. Omogućen je radni prostor, struja, tuš/kupaonica, WiFi, sportski tereni, klimatizirana soba za konferencije, dječje igralište. Okolna priroda pruža kontemplativno i mirno okruženje slično ljetnom kampu.

Izvor: UKE

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.07.2013