Suradnički temat Erste Fragmenata | kulturpunkt

Suradnički temat Erste Fragmenata

Ususret 17. izdanju projekta koji kontinuirano pruža podršku mladim i neafirmiranim umjetnicima, Erste Fragmenti i Kulturpunkt objavljuju suradnički temat.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Otvorenje 15. izložbe Erste Fragmenata (foto: Karla Jurić)

  • A
  • +
  • -

Ususret još jednom izdanju projekta koji već sedamnaestu godinu pruža podršku mladim i neafirmiranim umjetnicima, Erste Fragmenti i Kulturpunkt objavljuju suradnički temat, koji u fokusu ima pitanja od velikog značaja ne samo za umjetnike na početku profesionalnog puta već i za širu kulturnu scenu. Riječ je o temama umjetničke edukacije, umjetničkog tržišta i aktualnim gibanjima u svijetu digitalne umjetnosti i NFT-a.

Erste Fragmenti jedinstveni su po obuhvatnom pristupu podršci mladim autorima, koja uključuje kako promotivni aspekt, tako i vrlo konkretnu financijsku podršku. Umjetnici i umjetnice otkupnim natječajem imaju priliku dobiti naknadu za svoj rad, ali i izložiti otkupljene radove u jednoj od zagrebačkih galerija. Riječ je o prostorima poput Galerije Kranjčar ili Laube, kojima osim fokusa na suvremenu umjetnost također nije strana ni tržišna dimenzija umjetničkog rada. Značaj prezentacije i prisutnosti u online prostoru naglašava dodatna nagrada Facebook publike za jedan od otkupljenih radova. Stoga nije slučajno da se jedan od tekstova bavi digitalnim prisustvom i monetizacijom online umjetnosti, dok će kasniji tekstovi obuhvatiti i šire odnose umjetničkog sustava.

Suradnički temat otvara tekst Josipa Brkovića, koji se osvrnuo na fenomen NFT-a od početka ovog booma sve do najnovijih saznanja. Kao sociolog kulture, Brković nije samo dao uvod i pregled prvih turbulentnih mjeseci od pojave NFT-a, već je i kritički sagledao ovaj fenomen iz ekonomske, umjetničke i ekološke perspektive, uključujući glavne trendove, ali i moguće alternative.

Tekst povjesničarke umjetnosti i kustosice Lee Vene slijedi u srpnju, a kreće od publikacije Serpentine Gallery, koja sagledava temu tržišta umjetnosti u odnosu prema ostalim akterima u umjetničkom sistemu. Vene će kritički predstaviti istraživanje, aktere i partnere u istraživanju obuhvaćenom publikacijom te širi kontekst koji otvaraju, a koji je relevantan za razumijevanje uloge umjetničkog tržišta.

Dodjelom mjesečne stipendije studentu ili studentici likovnih akademija u Osijeku, Rijeci ili Zagrebu, Erste Fragmenti šire podršku na umjetnike i umjetnice unutar obrazovnog sustava prema kriteriju motiviranosti i ukupnog umjetničkog potencijala. Uzimajući u obzir značaj podrške i izvan umjetničkog sustava, kustosica i kritičarka Irena Borić fokusirat će se na izazove umjetničke edukacije koji su nastupili zahvaljujući pandemijskim okolnostima, kao i primjere što se događa s umjetničkom edukacijom ako ona (ne)funkcionira online.

Uključivanjem kritičkog pristupa temama produkcije znanja i alternativnih pedagogija, kao i umjetničkog tržišta koje mora odgovarati izazovima suvremenog trenutka, kroz ovaj se suradnički temat želi dodatno doprinijeti ciljevima Erste fragmenata.

Podsjećamo također kako su prijave na natječaj Erste Fragmenti 17 za mlade umjetnike i umjetnice koji uključuje izlaganje, Grand Prix, otkup i stipendiju, otvorene do 1. kolovoza.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 21.06.2021

VEZANE VIJESTI

Erste fragmenti 17: Shvaćena umjetnost

Erste banka i Urbanka i ove godine otvaraju natječaj Erste Fragmenti 17 za mlade umjetnike i umjetnice koji uključuje izlaganje, Grand Prix, otkup i stipendiju.

Kriza kao umjetnički poticaj

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Što nam je sve donijela ova godina i kako je okrenuti u svoju korist?

Umjetnost koja raste

Na izložbi u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar prikazani su odabrani radovi natječaja Erste fragmenti 14 koji pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima.