Suradnja umjetnika i građana | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Suradnja umjetnika i građana

Festival Art&KA zamišljen je kao događaj s ciljem oživljavanja najužeg središta grada Karlovca koji se tako pretvara u alternativnu umjetničku četvrt.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Carpe Diem

  • A
  • +
  • -

Karlovačka udruga Carpe Diem i ove godine, 16. i 17. rujna organizira festival Art&KA. Festival je zamišljen kao događaj s ciljem oživljavanja najužeg središta grada Karlovca suradnjom umjetnika različitih profila, iz različitih sredina sa građanima Karlovca. Na Šetalištu Dr. Franja Tuđmana i Radićevoj ulici tako će se održati raznolik umjetnički program koji uključuje kreativne radionice za najmlađe, razne izložbe, izrade umjetničkih instalacija, projekcije filmova, glazbene nastupe i nekoliko, prema najavi, za Karlovac inovativnih programa iznenađenja. Također, ove godine sudjelovat će i mladi iz Velike Britanije, Mađarske i Španjolske.

Art&KA festival održava se jednom godišnje u ljetnim mjesecima, u centru Karlovca. Zamišljen je kao umjetnost na otvorenom prostoru grada kako bi se zajedničkom prezentacijom likovnih umjetnika, plesača, glazbenika, pjesnika, video umjetnika i ostalih, animirali trgovi, ulice i parkovi kao doprinos u ostvarivanju cjelovitijeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti Karlovca. Kroz oživljavanje, poticanje te interakciju svih sudionika, gradski prostor pretvara se u alternativnu umjetničku četvrt.

Udruga Carpe Diem djeluje od 2005. godine s ciljem unaprjeđenja kvalitete života, doprinosa dobrobiti zajednici te razvoju, s posebnim naglaskom na izgradnji ljudskih resursa i kapaciteta civilnog društva. Osim organizacije festivala, udruga se bavi neformalnim obrazovanjem mladih, pružanjem psihosocijalne pomoći i savjetodavne potpore, omogućavanjem umjetničkog izražavanja pojedinaca i skupina, te  razvijanjem i promicanjem volonterstva i posredovanjem u volonterskoj razmjeni. I ovaj put pozivaju sve zainteresirane da se uključe i sudjeluju u organizaciji festivala, gdje će dobiti priliku za sudjelovanje u programu, upoznavanje raznih umjetnika i stjecanje kvalitetnog volonterskog iskustva.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.09.2016

VEZANE VIJESTI

Nezaobilazna uloga nezavisne kulture

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O rezultatima istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u gradovima na jadranskoj obali govore autori Krešimir Krolo, Sven Marcelić i Željka Tonković.

Potrebe treba stvoriti, a društvenost proizvesti

Piše: Matija Mrakovčić
Društvene potrebe koje bi Hrvatski dom kao budući socio-kulturni centar morao obuhvatiti, u fokus razgovora moraju postaviti oni koji dijalog iniciraju - organizacije civilnoga društva.

Nezavisna scena izlazi u javnost

Razgovarala: Janja Sesar
O stvaranju platforme i participativne mreže KAoperativa, čijih desetak članica razvija ideju karlovačkog društveno-kulturnog centra, razgovaramo s Domagojem Šavorom.