Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije

Izložba će po prvi put prikazati velik broj crteža i elemenata korištenih pri stvaranju radova Zagrebačke škole animiranog filma.

09.06.2011 - 03.07.2011 , Zagreb - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU)
Krenuvši od polazišta da je animirani film kompleksna cjelina čije nastajanje nerijetko traje godinama i gotovo je nezamislivo pojmiti sve sastavne elemente koji ga čine, kustosice Marta Kiš i Karla Pudar, postavile su izložbu koja objedinjuje radove koji ukazuju na brojnost tehnika i raznolikost autorskih rukopisa. Zagrebačka škola animiranog filma svojim je djelovanjem postavila visoke produkcijske standarde, iznjedrila jake autorske individue, a francuski kritičari George Sadoul i Andre Martin imenovali su je bitnim dijelom avangardnog pristupa  animaciji.

Uz kultne klasike suvremene animacije daje se uvid i u najnoviju produkciju čime se propituju teze o zamiranju škole krajem krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Publici se time pruža mogućnost istraživanja samog pojma Zagrebačke škole animiranog filma, njenog trajanja i utjecaja, kao i nasljeđa.

Naziv izložbe predstavlja animaciju kao vizualnu formu koja seže u sasvim imaginarnu stvarnost i otvara prostor pojedincu da je tumači po vlastitome nahođenju, ali se njime i simbolično obilježava 50 godina od nastanka, vjerojatno najpoznatijeg predstavnika škole, animiranog filma Surogat Dušana Vukotića, koji je 1962. godine nagrađen Oscarom.

Pored statičnih izložbenih materijala publika će imati priliku pogledati i projekcije više od 50 animiranih filmova. Posebnost su i radionice animiranog filma za odrasle, ali i najmlađe o kojima će se zainteresirani moći informirati na službenim stranicama HDLU-a, nakon 6. lipnja.

Otvorenje izložbe je u 20 sati u Galeriji Prsten HDLU-a, a možete je razgledati radnim danom od 11 do 19 sati te vikendom od 10 do 14 sati.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 06.06.2011