Susret intimnih svjetova | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Susret intimnih svjetova

Dokumentarni film Prolaz za Stellu potiče na razmišljanje o vlastitoj ljudskosti, dok Iza ogledala predstavlja kolaž, dijalog i sučeljavanje s autoričnim životom.

06.12.2014 - 07.12.2014 , Zagreb - Dokukino KIC
  • A
  • +
  • -

Stella ima trinaest godina i drugačija je od drugih. Ne govori, ne hoda i gotovo ništa ne vidi. Kreće se isključivo uz tuđu pomoć u invalidskim kolicima. Kako bi lakše prenosili Stellu od ulice do stana, do kojeg ima ponekad vrlo teško premostivih 35 stepenica (pa još 35 za prijenos kolica), roditelji su pokušali od susjeda ishoditi dozvolu za prolazak njihovim dvorištem, čime bi se izbjeglo stepenište. Susjedi su neumoljivi i ne dopuštaju prolazak. Ovo je film o djevojčici čiji je osobni svijet ograničen bolešću i invaliditetom, ali i samoživošću susjeda.

Film će biti prikazan u Dokukinu KIC u subotu, 6. prosinca, s početkom u 21 sat. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom filma Ljiljanom Šišmanović koja će govoriti o procesu nastanka filma, kada će gledatelji imati priliku upitati autoricu sve što ih dodatno zanima.

Prolaz za Stellu bit će još prikazan i u nedjelju, 7. prosinca, s početkom u 19 sati, s još jednim filmom Factumove produkcije naziva Iza ogledala. Redateljica Jagoda Kaloper snimila je autoportret kombinirajući video inserte od 1965. te osobne video snimke nastale u zadnjem desetljeću. Film je kolaž, dijalog i sučeljavanje s autoričinim životom, životom ljudi oko nje i dvadesetak filmskih lica koja je igrala u svojoj filmskoj karijeri. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.12.2014