Susret starih i novih tehnologija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Susret starih i novih tehnologija

Polaroid fotografije okupljene u izložbu Lare Ušić Promjenjiva stvarnost (Polaroid View) strukturiraju se u serije koje donose različite prizore kina. 

11.03.2016 - 03.04.2016 , Osijek - Galerija Waldinger
  • A
  • +
  • -

Izložba Lare Ušić Promjenjiva stvarnost (Polaroid View) otvara se u petak, 11. ožujka u 20 sati, a ostaje otvorena do 3. travnja.

"Polaroid fotografije okupljene u izložbu Lare Ušić Promjenjiva stvarnost (Polaroid View) strukturiraju se u serije koje donose različite prizore kina, tretirajući ih kao odnos  arhitekture i društvenog prostora. Fotografije donose poznate ili prepoznatljive prostore kina u nekoliko različitih gradova – Kino Beograd /garaža u Puli, Kino SC i dvorana MM u Zagrebu, nekoliko kina u Osijeku (Urania, Europa, Zvečevo, Slavija), prikazujući trenutno stanje tih prostora i značenje koje je upisano u njihovim kulturnim i socijalnim kontekstima. Odnos tehnologije polaroida, snimanog prizora i koncepcije vremena ovdje uspostavlja jedinstvenu vezu. Lara donosi primjerepojedinih kina koja jesu ili nisu izdržala tranzicijsku mašinu prenamjene - postojeća,funkcionalna ili napuštena kina. Ona to čini filmovima kojima je vrlo često istekaorok trajanja, svjesna mogućnosti tehnološke greške, a taj se nedostatak manifestira unizu oscilacija u kvaliteti slike, kao i limitiranih mogućnosti njezine realizacije. Ključ za čitanje predstavljenih radova predstavljaju upravo istraživanja medijske i tehničke prirode, eksperimenti, susret starih i novih tehnologija…" - Branka Benčić, iz predgovora.

Lara Ušić rođena je u Puli 1971. godine. Živi i radi u Puli i Trstu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Radi u mediju slikarstva, eksperimentalnog videa  i analogne fotografije. Izlagala je na brojnim izlozbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Samostalna izložba Lare Ušić predstavlja razvoj projekta koji je prošle godine bio predstavljen u pulskoj galeriji Makina.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Branka Benčić izbornica je programa Gradskih galerija Osijek od 2015. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.03.2016