Susret za kulturu | kulturpunkt

Najave Forum

<

Susret za kulturu

Na programu osmog po redu Clubture Foruma razne su radionice, prezentacije te dodatni intrigantni sadržaj.

18.06.2015 - 20.06.2015 , Karlovac - Razne lokacije

FOTO: Jaime Herrera Espinosa

  • A
  • +
  • -

Organizacije Clubture, KA-MATRIX i Kulturtreger u Karlovcu organiziraju 8. Clubture Forum, koji će biti održan od 18. do 20. lipnja. Ovogodišnji Clubture Forum odvija se na nekoliko lokacija u Karlovcu, a bogat trodnevni program sastoji se od radionica arhiviranja i oblikovanja prostora, prezentacija te izleta na Petrovu goru namijenjenih sudionicima Foruma. 

Tako će u sklopu događanja biti otvorena izložba Nezavisni prostori - prostori nezavisnih. Izložba prikazuje i problematizira pitanja infrastrukture za kulturno i društveno djelovanje, s posebnim naglaskom na prostore koji su tijekom posljednjih dvadeset godina bili žarišne točke proizvodnje kulturnog i društvenog sadržaja. Na izložbi će kroz predstavljanje promidžbenih materijala te fotografija prostora i događanja biti prikazana kronologija razvoja domaće kulturne scene. Povijest prostora nezavisne kulture istovremeno je i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba će biti otvorena od 18. lipnja do 2. srpnja u Galeriji Zilik.

Javna tribina Namjena kulturnog i društvenog centra u Karlovcu - pitamo građane! kulminacija je niza prethodnih događanja, radionica, panela, okruglih stolova i rasprava u organizaciji karlovačke inicijative KAoperativa. Na tribini će se tematizirati pitanje buduće upotrebe prostora Hrvatskog doma i razvoja modela društveno-kulturnog centra. Dosad je ponuđena vizija Hrvatskog doma kao društveno-kulturnog centra, a problematizirani su i načini uključivanja svih dionika lokalne zajednice u izgradnji i oblikovanju novog centra. Ovom tribinom želi se upitati građane i građanke grada Karlovca koja je njihova vizija upotrebe Hrvatskog doma i postoji li potreba za zajedničkim prostorom cijele lokalne zajednice? Tribina će biti održana u Knjižnici za mlade, u petak, 19. lipnja, u 11 sati.

Clubture Forum je dugogodišnji program Saveza udruga Klubtura/mreže Clubture pokrenut 2008. godine. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine realizira u drugome gradu, u suradnji mreže i njenih članica. Kroz program Foruma organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom - građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj. Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj Foruma je utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donositeljima odluka i široj javnosti.

Forum je projekt Saveza udruga Klubtura, neprofitne, inkluzivne i participativne mreže organizacija, koja radi na osnaživanju nezavisnog kulturnog sektora. Glavne aktivnosti mreže usmjerene su programskom povezivanju, podizanju javne vidljivosti, poticanju organizacijskog razvoja sektora te jačanju njegova utjecaja na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje. Udruge KA-MATRIX iz Karlovca i Kulturtreger iz Zagreba, suorganizatori ovogodišnjeg Foruma, članice su mreže Clubture.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.06.2015