Susreti u zvuku | kulturpunkt

Audio

Susreti u zvuku

Produkcijom audio podcasta koju čini i rječnik na tri jezika završena je radionica s mladim migrantima u sklopu projekta Displaced in Media.

  • A
  • +
  • -

Krajem veljače 2018. u prostoru Multumedijalnog instituta Kurziv je u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirao radionicu radiofonije za za djecu od 14 do 18 godina s ciljem bolje integracije migranata i izbjeglica u društvo u kojem traže novi dom. 

Dvodnevnu radionicu s osam sudionika vodili su radijska dokumentaristica Ljubica Letinić i novinar i fotograf Davor Konjikušić. Radionica je u uvodnom dijelu upoznala sudionike s nezavisnom kulturnom scenom, dok su se u praktičnom dijelu usredotočili na potencijale audio medija, tehnike snimanja, temeljne novinarske vještine i metode strukturiranja sadržaja. Polaznici radionice pohađaju hrvatske škole i uče jezik što je olakšalo komunikaciju kroz trajanje programa.

Nakon predstavljanja radioničkog programa i okvira unutar kojeg se ona odvija, polaznicima je predstavljena i nezavisna kulturna scena te prostori unutar kojih mogu pronaći prostor za artikulaciju svojih interesa, angažman u slobodnom vremenu te prostore socijalizacije.

Uoči samog početka rada na usvajanju konkretnih znanja i vještina, razgovaralo se o očekivanjima i interesima sudionika, njihovim iskustvima u Hrvatskoj te usporedbama s kontekstima iz kojih dolaze. U narednoj fazi radionice sudionici su bili upoznati s temeljnim novinarskim vještinama. Slijedilo je upoznavanje s tehnikama snimanja kroz bilježenje zvukova ulice i atmosfera, simulaciji zvukova, te upoznavanje s principima snimanja razgovora što su vježbali kroz uzajamno intervjuiranje. Nakon osnovnih vježbi, sudionici radionice prešli su na realizaciju sadržaja dogovorenog u zajedničkoj raspravi u kojoj su došli do ideje koncipiranja audio rječnika kao zanimljivog oblika artikulacije različitih vještina u audio formi. Rječnik se sastoji od riječi koje se izgovaraju na tri jezika: perzijskom, arapskom i hrvatskom. Prvi dan radionice završio je odabirom i snimanjem riječi na sva tri jezika.

Drugi dan radionice započeo je strukturiranjem materijala isprepletenih s intervjuima koje su sudionici snimali, kao i muziciranjem na instrumentima dostupnima u prostoru održavanja programa. Pritom su se polaznici upoznali i s osnovama montaže i dizajna zvuka. Voditelji radionice Ljubica Letinić i Davor Konjikušić potom su finalizirali materijal i producirali audio podcast kao rezultat radionice koja je kanalizirala znatiželju i talente ove izuzetno ranjive skupine mladih kreativnih ljudi.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 11.05.2018