Sustavan uvid u suvremeno kazalište | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Sustavan uvid u suvremeno kazalište

Održava se promocija nove knjige prof. dr. sc. Darka Lukića, Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?

03.03.2017 , Zagreb - Dvorana F22
  • A
  • +
  • -

U petak, 3. ožujka u 18 sati u dvorani F22 (Nova akademijska scena, Frankopanska 22), održat će se promocija nove knjige prof. dr. sc. Darka Lukića, u izdanju Leykam Internationala.

Knjigu će, uz autora, predstaviti: Eugenia Ehgartner, urednica, recenzentice prof. dr. sc. Milena Dragičević Šešić i prof. dr. sc. Sibila Petlevski.

Knjiga Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište? daje sažet i pregledan, sustavan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksa koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom kazalište u zajednici, odgojno kazalište, kazalište za obrazovanje, kazalište za napredak, forum teatar, društveno kazalište i sl.    

Knjiga pruža sustavan i precizan pogled u nazivlje i terminologiju u svjetskom iskustvu i u hrvatskim prijevodima, opisuje i objašnjava pojam i područje primjenjenog kazališta, a potom u posebnim poglavljima i potpoglavljima predstavlja nastanak, razvoj, sadašnje stanje te konkretna svjetska, europska i hrvatska iskustva pojedinih oblika primjenjenoga kazališta u teoriji i praksi.

Darko Lukić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Karl-Franzens-Universität Graz, Austria, te gostovao i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu (Velika Britanija, SAD, Italija, Španjolska, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunjska, Poljska). Objavio je niz teorijskih knjiga u području teatrologije, kao i znanstvene tekstove, te sudjelovao na mnogim međunarodnim teatrološkim konferencijama i seminarima. Objavljuje i prozu, dramske tekstove, te prevodi s engleskog i španjolskog jezika. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.02.2017