Šutnja je blato | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Šutnja je blato

Izbori su za iza ugla, a u javnim nastupima kandidata i kandidatkinja za zakonodavnu i izvršnu vlast, pitanja i prava LGBT zajednice, ako uopće, pojavljuju se na marginama.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Povodom nadolazećih, prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održai 11. rujna, javnosti upućen #LGBTproglas2016 u kojemu se ističe da šutnja o problemima hrvatske LGBT zajednice neće i ne smije proći bez prikladne reakcije

"Mi, nižepotpisane građanke i građani Republike Hrvatske", stoji u proglasu, "odbijamo mogućnost da cijela predizborna kampanja u kojoj se odlučuje o budućoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u RH prođe uz šutnju i ignoriranje problema hrvatske LGBT zajednice i pitanja koja se tiču LGBT ravnopravnosti u društvu i zakonima". 

Proglas je do sada potpisao niz građana i građanki, novinara i novinarki, sveučilišnih te kulturnih radnica i radnika,  ukratko, svi oni koji misle da prava LGBT zajednice moraju biti u političkom i društvenom fokusu, a njegov tekst se nedvosmisleno suprotstavlja "demoniziranju i omalovažavanju LGBT sugrađanki i sugrađana, istospolnih obitelji i LGBT prava".

"Suprotstavljamo se stavu da su LGBT ljudi manje vrijedni u odnosu na heteroseksualnu većinu, kao i tome da ostvarenje LGBT ravnopravnosti u Republici Hrvatskoj ikoga ugrožava, pa i one koji se trenutno tomu neutemeljeno, zbog straha, neznanja ili predrasuda, protive. Sve pobjede hrvatske LGBT zajednice u proteklih 15 godina, otkad se u našoj Republici sustavno kroz aktivizam i građanski angažman radi na poboljšanju LGBT prava, ujedno su i pobjede čitavog hrvatskog društva, koje je tako postalo slobodnije, ravnopravnije i otvorenije", ističe se dalje u proglasu.

Upozorava se i na naročito tešku situaciju u kojoj se nalazi LGBT mladež, koja se obrazuje u javnim školama iz kojih gotovo polovica učenika izlazi s izrazito homofobnim stavovima, odnosno smatraju da je homoseksualnost bolest: "To je zastrašujući podbačaj hrvatskoga školstva, koji se u sljedećemu mandatu Vlade – neovisno o tome tko će je predvoditi – mora hitno ispraviti, ne samo zbog ugroze koju predstavlja za sve LGBT građane RH, nego i zbog toga što se znanstvene činjenice ne smiju stavljati u drugi plan u odnosu na predrasude, mržnju i dogme".

Na kraju se proglasa direktno apelira na lokalnu LGBT zajednicu da izađe na predstojeće izbore i onemogući pretvaranje Hrvatske u, kako se kaže, "neliberalnu demokraciju". 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.09.2016

VEZANE VIJESTI

Demografska obnova iznad svega

Piše: Martina Domladovac
Analiza ravnopravnosti spolova u izbornim programima pokazuje degradaciju ženske radne ravnopravnosti i prava na izbor te daljnje učvršćivanje tradicionalnih rodnih uloga.

Radni uvjeti seksualnih i rodnih manjina

Piše: Vatroslav Miloš
LORI, K-Zona, BRID i Zora provode istraživanje radnih uvjeta radnica i radnika pripadnika LGBTI zajednice u Hrvatskoj.

Nezaobilazna uloga nezavisne kulture

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O rezultatima istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u gradovima na jadranskoj obali govore autori Krešimir Krolo, Sven Marcelić i Željka Tonković.