Suvremena hrvatska drama na španjolskom | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Suvremena hrvatska drama na španjolskom

HC-ITI na Salonu knjiga u Madridu predstavlja prijevode radova mladih hrvatskih dramatičara.

Piše: Vatroslav Miloš

Dino Pešut, Pristisci moje generacije / FOTO: HNK Split

  • A
  • +
  • -

Siete dramas croatas contemporáneos ("Sedam suvremenih hrvatskih drama") predstavlja dramske tekstove Ivora Martinića, Dubravka Mihanovića, Nine Mitrović, Ivane Sajko, Tene Štivičić, Tomislav Zajeca i Darka Lukića, koji i potpisuje ovaj izbor. Antologija je u izdanju Biblosa izašla još 2013. godine, a prevela ju je i uredila Nikolina Židek, dobitnica nagrade Teatro del Mundo 2014. Kulturnog centra Ricardo Rojas Sveučilišta u Buenos Airesu. 

"Ove godine dobili smo priliku da tu knjigu promoviramo na Salonu knjiga u Madridu u studenom 2015. Za Hrvatsku, ovo je važan poziv i mogućnost da predstavimo na ovom prestižnom festivalu knjige u Madridu hrvatsku recentnu dramatiku ponajboljih dramatičara srednje generacije", ističu iz Hrvatskog centra ITI.

Uz ovu antologiju, od 6. do 8. studenog na Salon internacional del Libro Teatral bit će predstavljena i publikacija Hrvatsko kazalište ("Teatro Croata") kojom HC-ITI promovira hrvatsko kazalište i dramu. Ovo izdanje, dakako, na španjolskom jeziku, i ponovno u prijevodu Nikoline Židek, predstavlja drame Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca, Susret Nine Mitrović, Pritisci moje generacije Dine Pešuta, Spremni Kristine Gavran i O Mirjani i onima oko nje Ivora Martinića.

U radu panela naslovljenog Traducción / Edición / Creación / Difusión posvećenog prevođenju dramskih tekstova sudjeluje i Ivana Krpan s Odsjeka za romanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.11.2015

VEZANE VIJESTI

Strukturalne veze fašizma i kapitalizma

Pripremila: Matija Mrakovčić
Program obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom Narodnog pozorišta Užice preispituje današnji trenutak u kojem solidarnost građana stoji nasuprot službenim državnim politikama.

Arhiviranje žive umjetnosti

Piše: Matija Mrakovčić

U Hrvatskoj ne postoji sustavna teorijsko-znanstvena potpora suvremenoj plesnoj umjetnosti. Iz tog je razloga pokrenut Institut za istraživanje i arhiviranje plesa.

Nadilaženje ratnih trauma

Piše: Martina Domladovac

U sklopu festivala FEMART u Prištini, monodrama Sedam uzdaha donosi tragične priče žena koje su proživjele ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.