Suvremena umjetnost i doba spektakla | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Suvremena umjetnost i doba spektakla

Interdisciplinarni znanstveni simpozij Suvremena umjetnost i doba spektakla: Fenomeni – sklopovi – strategije održava se u Zagrebu.

13.06.2013 , Zagreb - Hrvatsko društvo pisaca
  • A
  • +
  • -

Dijagnoza stanja suvremenoga globalnog kapitalizma nesumnjivo potvrđuje postavke Deborda i Deleuzea da se nalazimo u entropijskome vrtlogu obnavljanja tehno-znanstvenih i estetskih mogućnosti društvenoga sustava otuđenja, fetišizma i postvarenja životnoga svijeta.

Subverzivni potencijali umjetničkih pokreta neoavangarde postali su, paradoksalno, ukroćenim medijalnim sredstvima politika fleksibilnoga razvitka društva s temeljnim ciljem nadzora nad kulturnim i simboličkim kapitalom država-nacija.

Kakva je mogućnost umjetnosti u doba spektakla da otvori prostore imaginacije i kreativnosti s onu stranu semiokratskoga poretka vrijednosti sažetih u korporativnim komunikacijskim politikama IT-sektora?

Ima li umjetnost u suvremeno doba kao moć vizualnih komunikacija još uopće snagu nadilaženja društvene ravnodušnosti i političke zapalosti u žrvanj post-demokracije u kojoj postoje samo elite i oligarhijske strukture moći koje ideologijski koriste umjetnost kao novu estetsku paradigmu dizajniranja životnoga svijeta?

Simpozij okuplja ugledne domaće i međunarodne filozofe, sociologe, teoretičare suvremene umjetnosti i književnosti, filmologe, mediologe i kulturologe da s različitih stajališta kritički razmotre fenomene, politike i strategije djelovanja suvremene umjetnosti u okružju svijeta spektakla. Tekstovi izlaganja sa simpozija bit će objavljeni kao zasebna publikacija časopisa TVRĐA 2014. godine.

Kao izlagači najavljeni su Žarko Paić, Miško Šuvaković, Ugo Vlaisavljević, Katarina Peović Vuković, Marijan Krivak, Leonida Kovač i drugi.

Simpozij će se održati u četvrtak, 13. lipnja, s početkom u 9.30 sati, a organiziraju ga Hrvatsko društvo pisaca, Tvrđa - časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti i Centar za vizualne studije. Detaljan program potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.06.2013