Suvremeni cirkus na balkanski način | kulturpunkt

Najave Festival

<

Suvremeni cirkus na balkanski način

Zagrebačko izdanje regionalnog festivala Cirkobalkana uz nastupe nekih od trenutačno najaktualnijih imena suvremenog cirkusa sprema puno zabave, ali i egzotičnih radionica.

04.10.2016 - 10.10.2016 , Zagreb - AKC Medika, Zagreb - Zagrebački plesni centar

Festival Cirkobalkana je dio regionalne platforme za razvoj suvremenog cirkusa Cirkobalkana, a održava se u organizaciji Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba od 26. rujna do 2. listopada u Beogradu i od 4. do 10. listopada u Zagrebu.

Cirkobalkana je utemeljena 2013. godine s ciljem organiziranja nezavisnog edukacijskog, kreativnog i izvedbenog cirkuskog prostora i poticanja razvoja cirkuske scene u Regiji. Zbog nedostupnosti adekvatnih zidanih prostora, za potrebe svojih festivala, posezala je za tradicionalnom cirkuskom kružnicom i uz pomoć partnerskih organizacija iz Francuske dovozila njihove cirkuske šatore u Beograd, Zagreb i Pulu.

Za razliku od prethodnih godina, u produkciji četvrtog festivalskog izdanja Cirkobalkana preuzima svjetski trend beskućništva uslijed borbe za bolje sutra. Naime, ove se godine festival održava bez cirkuskog šatora jer su bolni rezovi zahvatili i bezbrižnu cirkusku egzistenciju. Ipak, Cirkobalkana zadržava optimističan duh i nastavlja raditi  u smjeru jačanja nezavisnih izvedbenih prostora, stoga su se programi u Beogradu i Zagrebu smjestili u prostore koji se trude zadržati svoju autonomiju. U slučaju Zagreba to su Zagrebački plesni centar i Medika.

Festival se otvara u utorak, 4. listopada u 19.30 u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra umjetničkom instalacijom nepredvidljivog kolektiva Trash Will Smash, koji će promijeniti izgled dvorišnog prostora te ga učiniti pozornicom za  performans lokalnih cirkuskih snaga. Nakon neslužbenog otvorenja počinje pravi cirkus i to u slovenskom ruhu, predstavom Somiru grupe Rogor Cirkus, koja na inovativan način povezuje glazbu sa akrobatskim plesom na tkaninama i parteru. Drugi dan festivala rezerviran je za predstavu Upakovane koja kombiniranjem suvremenog plesa i novog cirkusa priča o jednom običnom danu četiri skladištarke, dok  scenografija oživljava i postaje  cirkusko-akrobatski-plesni rekvizit kojim se osvaja i zračni prostor scene. Istog dana u Mediki će se igrati predstava Kamin'e urnebesnog ženskog klaunskog trojca Fouxfeuxrieux Company. Na programu trećeg dana festivala je Demagog koji autorski potpisuju Milan Manić iz Cirkusfere i poznati srpski koreograf Dušan Murić. Cirkobalkani je ove godine pošlo za rukom dovesti i  jedan od trenutno najinovativnijih i najzanimljivijih cirkuskih kolektiva u Europi, nagrađivanu Betti Combo i njihovu predstavu Al Cubo. Francusko-talijanski trojac Betti Combo dobitnik je nagrade SACD za inovaciju na “35. Festival Mondial du Cirque de Demain 2014.”, prve nagrade na “Best of Be” turneji 2013., a laureati su na “Chemin de Creation-Pyrenees de cirque” te najboljom međunarodnom trupom na “ACT” festivalu 2014. godine. Njihova predstava je na programu 7. i 8. listopada, a osim nastupom svoje znanje i umijeće podijelit će i s drugim cirkusantima kroz radionicu. Kao i prijašnjih godina na programu je i domaćoj publici omiljeni Cirkobalkanin kabare na kojem se predstavljaju najbolje točke različitih izvođača iz Srbije i Hrvatske. Kabare i drugi popratni programi održavat će se u Mediki, a kao što to cirkuski bonton nalaže, u kasnijim večernjim satima nastavljat će se afterpartyjima uz plesne ritmove po izboru omiljenih cirkuskih DJ-eva.

Uz mnoštvo prilika za zabavu na ovogodišnjoj Cirkobalkani bit će i dosta ozbiljnog rada, barem kada su u pitanju cirkuski praktičari i profesionalci.

Na radionici pod vodstvom Fabrizija Rossellija bavit će se povezivanjem karaktera i objekta na sceni, glumačkom prisutnošću, građenjem koreografije i uvođenjem emocija, ritma, dramaturgije i senzacije u žongliranje i manipulaciju objektom. Ilaria Senter iz trupe Betti Combo vodit će radionicu akrobacija na kineskom jarbolu namijenjenu onima koji žele unaprijediti postojeće znanje ove tehnike. Radionica će biti usmjerena na tehničke i kreativne aspekte ove cirkuske discipline, kao što su nove figure, načini penjanja i spuštanja te pronalaženje vlastitog stila kretanja. Dok je radionica Francesca Caspanija namijenjena svima koji žele upoznati ili usavršiti tehniku žongliranja, bez obzira jesu li početnici ili iskusni cirkusanti. Radionice su namijenjene odraslima, dok će se djeca u dobi od 6 do 12 godina moći okušati u cirkusarijama u posebnom Cirkus mini laboratoriju. Broj mjesta na radionicama je ograničen, a prijave su otvorene do 2. listopada, odnosno dok se mjesta ne popune. Prijave se mogu slati putem elektroničke pošte, a više informacija o festivalu nalazi se ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.09.2016