Suvremeni hrvatski film u Rijeci | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Suvremeni hrvatski film u Rijeci

Riječka publika imat će priliku vidjeti izbor igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova okupljenih u programu Dana hrvatskog filma.

21.04.2011 - 26.04.2011 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Program se održava od 21. do 26. travnja u Art kinu Croatia. Program počinje 21. travnja u 21 sat uvodom u program selektora Ivana Paića i projekcijom omnibusa Zagrebačke priče. Riječ je o devet kratkometražnih filmova jedanaestero redatelja, a glavni su junaci stanovnici Zagreba različitih društvenih položaja i očekivanja. U četiri dana programa bit će prikazan i omnibus Neke druge priče, koji govori o urbanim pričama pet žena povezanih trudnoćom i slučajnostima koje im mijenjaju živote.Od igranih filmova tu je i kratki nagrađivani film Tanje Golić Nije da znam nego je to tako, u kojem redateljica secira suživot dvaju bića kroz burne razmirice mladog para, kao i Blizine Zdravka Mustaća. Na programu je i drama Nevena Hitreca Čovjek ispod stola o složenim odnosima ljudi koje povezuje tržnica na periferiji velegrada.

Publika će vidjeti i Ništa osobno Marka Šantića, a od dokumentarnih filmova tu su Druga strana Wellesa, redatelja Daniela RafaelićaLeona  Rizmaula, koji prikazuje život, rad i intelektualnu ostavštinu Orsona Wellesa u Hrvatskoj.

Dobro jutro kultnog Ante Babaje, zadnji je iznimno značajan dokumentaristički uradak velikog filmskog genijalca, samozatajnog autora europske provinijencije u kojem na duhovit i nimalo patetičan način bilježi digitalnom kamerom zadnje trenutke svojeg života u zagrebačkom domu za stare i nemoćne osobe. Možete pogledati i animirani film Soba Ivane Jurić koji je dobio Grand Prix na drugom izdanju Festivala hrvatskog animiranog filma.Od eksperimentalnih filmova publika će vidjeti jedan od najznačajnijih radova međunarodno afirmirane likovne i video umjetnice Helene Schultheis, nastao u profesionalnim uvjetima studija u Londonu, Zora prije svitanja. Tu su i Kangaroo Court Ivana Faktora kao i Ready-made: Osjećaji 1-9 Tomislava Gotovca.

Osim suvremenih filmova bit će prikazani i Dragulji Zagrebačke škole animiranog filma – the best of, selekcija, a riječ je o animiranim filmovima nagrađenih Oscarom i konkurentima za istoimenu nagradu, nastalih od 1959. do 1991.Organizatori programa su Ivan Paić i MM centar SC u suradnji s Art kinom Croatia. Ulaz je na sve projekcije slobodan, a više informacija možete pronaći ovdje.

Foto: Dušan Vukotić, Surogat
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 14.04.2011