Suvremeni pogled na kolonijalizam | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Suvremeni pogled na kolonijalizam

Predavanje Moć i druge stvari Rikse Afiaty nadovezuje se na istoimenu izložbu indonezijskih umjetnika, koja se bavi poviješću i suvremenim odjecima kolonijalizma u Indoneziji.

25.09.2017 , Zagreb - Klub Mama

FOTO: Stevan Kragujević / Wikipedia

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 25 rujna, u 20 sati u Klubu Mama održat će se predavanje Moć i druge stvari: promišljanje o dekolonijalnoj (fragmentiranoj) povijesti Indonezije, na kojoj će kustosica Riksa Afiaty govoriti kroz prizmu istraživanja indonezijskih umjetnika u sklopu istoimene izložbe.

Prva je to veća izložba suvremene indonezijske umjetnosti u Europi, a otvara se u listopadu u BOZAR-u u Bruxellesu. Naslov Moć i druge stvari uzima iz Proglasa o nezavisnosti Indonezije, koji su 1945. godine potpisali Sukarno i Mohammad Hatta.

Izložba se djelomično temelji na kronološkom narativu, a kreće od Indonezije pod nizozemskom imperijalističkom eksploatacijom, preko kratkog razdoblja japanske okupacije pa sve do postkolonijalnih i dekolonijalnih borbi umjetnika u nastojanju da se čuju njihovi individualni glasovi, ali i oni njihovih zajednica.

Izložba se također bavi arapskom i kineskom ekspanzijom, politikom rasne segregacije nizozemskih kolonijalnih vladara, feudalnom aristokracijom koja stoji rame uz rame s kolonijalistima te kontinuiranom borbom sa zapadnjačkim idejama, kapitalizmom i diktaturom.

Problem zastupljenosti žena te brisanja žena pod kolonijalnom praksom spolne binarnosti također su važne teme izložbe, kao i specifična povijest Papue. Svi umjetnici se bave suvremenim pogledom na kolonijalizam i istražuju načine na koje se zadržao u idejama o modernizaciji i birokraciji. Naposljetku, izbjeglice i tražitelji azila koji su prisiljeni ostati u Indoneziji bit će prisutni kao trajni aspekt dodira Indonezije sa svijetom.

Detalji o predavačici i izložbi dostupni su na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 22.09.2017