Svakodnevica u urbanim sredinama | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Svakodnevica u urbanim sredinama

Za izložbu Dijalozi Tjaša Kalkan ove je godine nagrađena T-HT-ovom nagradom, a dio radova otkupljen je u sklopu natječaja Erste fragmenti.

10.06.2017 - 24.06.2017 , Koprivnica - AK Galerija

U subotu, 10. lipnja u AK galeriji u 20 sati otvorenje je izložbe Tjaše Kalkan Dijalozi

Serija Dijalozi jedno je od najuzbudljivijih fotografskih ostvarenja u protekloj godini što je prepoznato ne samo od stručne kritike, već i od publike. Naime, serija Dijalozi osvojila je trenutno najprestižniju nagradu publike koja se dodjeljuje u Hrvatskoj suvremenim umjetnicima – nagrade na velikom T-HT natječaju, a u sklopu natječaja Erste fragmenti otkupljen joj je i dio radova iz serije. 

Činjenica da je navedena serija fotografija toliko prihvaćena među publikom nije iznenađujuća budući da Tjašini radovi na neposredan, zaigran te vizualno jasan i konkretan način govore o našoj svakodnevici u urbanim sredinama, odnosno u javnim prostorima koji bi a priori trebali biti mjesta slobodne interakcije među ljudima, ali i slobodne interakcije ljudi s prostorom. Međutim, Tjaša Kalkan, spajanjem performativnog i fotografskog u svojim radovima, progovara upravo o tim slobodama i ograničenjima u javnom prostoru te uspotavlja jedan novi jezik komunikacije tijela i prostora (ili možda tijela u prostoru). 

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te studij Germanistike/Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na šest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotograf na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog autora na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.
Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.06.2017