Svakodnevna povijest | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Svakodnevna povijest

Radionica participativnog mapiranja u sklopu projekta Mape nevidljivog Balkana dolazi u Zagreb.

Piše: Matija Mrakovčić

Sombor, FOTO: Mape nevidljivog Balkana/Facebook

"Složena organizacija udruženog rada Jugoplastika osnovana je 1952. godine, a u svojim najboljim danima zapošljavala je oko 13 000 ljudi (...) Razumu unatoč, danas je na mjestu tvornice šoping centar Joker. Zoran Milas, poslednji direktor Jugoplastike na to kaže: 'Ne idem u Jokera, jer ne mogu. Ne mogu otići tamo, jer me duša boli'". Početak je to i kraj priče Trag o Jugoplastici autora Vinka Vega, objavljene na službenoj stranici projekta Mape nevidljivog Balkana, kolekcije geotagiranih mikropriča.

Od prošle godine, entuzijasti okupljeni oko Mapa nevidljivog Balkana skupljaju priče o ljudima, lokalne legende, fotografiraju uličnu umjetnost. Kroz ove priče, koje će se uskoro nalaziti i na mobilnoj aplikaciji, Mape predstavljaju jedinstveni vodič, ni nalik onome što se može naći na službenim turističkim stranicama. Mape nevidljivog Balkana projekt su novosadskog Kluba putnika, regionalnog putničkog centra, internetskog časopisa o geokulturi i servisa za samostalna putovanja, koji se provodi u partnerstvu s beogradskom organizacijom Tačka komunikacije. Partner zagrebačke radionice je Centar za kulturu Trešnjevka i njihov projekt Mapiranje Trešnjevke.

"Ove priče su autentične upravo zato što ih pričaju oni koji se usude da na drugačiji način razmišljaju o gradu, oni koji su spremni da istražuju i kažu što to njihovo mjesto čini posebnim. Mape nevidljivog Balkana daju nam priliku da ispričamo neke ljepše priče od onih koje su dio naše svakodnevice, pružaju mogućnost da zavirimo u povijest - ne onu koju su 'pisali pobjednici' već onu kojom smo svakodnevno okruženi, a da to jedva znamo", opisuju organizatori ovaj jedinstveni projekt.

Radionica participativnog mapiranja realizirat će se od 9. do 13. rujna u Centru za kulturu Trešnjevka. Sudionici će tijekom predavanja, radnih sesija, šetnji i praktičnih vježbi biti upoznati s osnovama prikupljanja podataka o gradu, njihovom selekcijom i mogućim načinima prezentacije. Dva osnovna segmenta rada bit će Mapiranje formalnog, koje za cilj ima upoznati sudionike radionice s povijesno-kulturnim kontekstom u kojem će se provoditi mapiranje, te Mapiranje neformalnog, u okviru kojeg se na primjerima dobrih praksi sudionici upoznaju sa svime što može biti predmet prikupljanja, obrade i interpretacije kulturnog nasljeđa i baštine s ciljem kreiranja putničkog iskustva. Sudionici će s moderatorima raditi na kategorizaciji prikupljenih informacija - foto, audio, teksta i drugih vrsta dokumenata - te mapiranju javnih prostora, mjesta okupljanja, lokaliteta od ekološkog značaja, događaja, sjećanja na ljude, legendi, lokalnih priča, prostornih cjelina, putanja hodanja, specifičnosti arhitekture, hrane, običaja, ulične umjetnost.

"Pokušat će se otkriti što to Zagreb može ponuditi nekome tko nije turist, već putnik i istraživač, nekome tko upoznaje duh grada kroz ljude, njihove priče, zgrade u kojima spavaju, grafite kojima obilježavaju svoj prostor", najavljuju iz CeKaTe-a. 


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.09.2016

VEZANE VIJESTI

Opipljive dimenzije života

Piše: Ivna Franić
Negdje između sugestivne tišine nerazminiranih područja i zvuka formulara ispunjenih osobnih podacima, Bojan Gagić izradio je poprilično osobnu zvučnu mapu Trešnjevke.

Besplatna lokalno organizirana razgledavanja

Piše: Martina Domladovac

Inicijativa Mapiranje Trešnjevke, kojom se želi istražiti lokalni identitet ovog kvarta, sudjeluje u međunarodnom projektu Jane's Walk.

Kvart definira centar

Piše: Matija Mrakovčić
Ususret konferenciji Europske mreže kulturnih centara u engleskom Buryju, osvrćemo se na stanje zagrebačkih kulturnih centara i međusektorske suradnje.