Svakodnevno, obično, trivijalno | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Svakodnevno, obično, trivijalno

Izložba Novi fosili Nike Mihaljevića predstavlja niz njegovih recentnih, većinom dosad neizlaganih radova u najrazličitijim oblicima, od audio-instalacija, preko videa do objekata i knjiga.

11.11.2016 - 03.12.2016 , Zagreb - Galerija Forum
  • A
  • +
  • -

Izložba Novi fosili Nike Mihaljevića otvara se u petak, 11. studenog u 20 sati.  

“Izložba Novi fosili mladog multimedijskog umjetnika i dizajnera vizualnih komunikacija Nike Mihaljevića predstavlja niz njegovih recentnih, većinom dosad neizlaganih radova u najrazličitijim oblicima, –od audio-instalacija, preko videa do objekata i knjiga. 

Obrazovan na zagrebačkom Studiju dizajna i na Werkplaats Typografie u Arnhemu, Mihaljević je kao već aktivan grafički dizajner paralelno zakoračio i na domaću likovnu scenu izložbom u HDD galeriji 2012. gdje je izlagao svoje eksperimentalne radove te iste godine i sudjelovanjem na izložbi Knjige umjetnika u Institutu za suvremenu umjetnost / Galeriji Academia Moderna, a nakon toga uslijedile su izložbe i performansi u splitskom Multimedijalnom kulturnom centru, zagrebačkom MSU, Institutu za suvremenu umjetnost, festivalu Škver u Malom Lošinju i drugdje. Priznanje za svoje umjetničko djelovanje dobio je ove godine osvojivši najprestižniju domaću nagradu za mlade likovne umjetnike –Nagradu Radoslav Putar – a paralelno i dalje djeluje u području dizajna, ne samo kao praktičar nego i u edukaciji, na odjelu Medijskog dizajna u sklopu Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Jedan od fokusa Mihaljevićevog zanimanja su svakodnevne, obične, trivijalne, dokoličarske, naizgled besadržajne, besmislene i beznačajne situacije koje vjerodostojno dokumentira služeći se najrazličitijim medijima – primjerice audio-zapisi razgovora i druženja i njihove tekstualne transkripcije, zvučne kompozicije, fotografije, crteži, tiskani samizdati, cedeovi, audio-kasete itd. Konačna svrha dokumentiranja, međutim, nije samo bilježenje, nego izdvajanje i simbolično 'uokvirivanje' određenog događanja kao nečeg što, iz umjetnikova rakursa, ima transcendentnu, mističnu dimenziju te je vrijedno pažnje i štovanja”, iz predgovora Marka Goluba

Izložba ostaje otvorena do 3. prosinca.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.11.2016