Svakoga dana, na svakom mjestu | kulturpunkt

Audio

Svakoga dana, na svakom mjestu

Autor: Kulturnjaci2016

U ovogodišnjoj Noći knjige, 22. travnja, inicijativa Kulturnjaci izvela je akciju čitanja Eseja o vječnom fašizmu Umberta Eca.

  • A
  • +
  • -

Esej o vječnom fašizmu Umberta Eca, ističu iz inicijative Kulturnjaci2016, "rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju". Tekst je tako javno čitan diljem Hrvatske - od Zagreba do Dubrovnika, od Novigrada do Osijeka - kao čin simboličkog otpora "relativizaciji ustaškog režima i rasnih zločina motiviranih paradigmom nacionalne homogenosti, na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevici".

"Moramo paziti da smisao ovih riječi nikada ponovo ne bude zaboravljen", piše Eco, "Ur-fašizam je još uvijek oko nas, često neuniformiran i svakodnevno odjeven. Lakše bi nam bilo kada bi se danas pojavio neko ko bi javno govorio ‘Hoću ponovo otvoriti Auschwitz’, ‘Hoću da Italijom ponovo paradiraju crne košulje’, ali život nije tako jednostavan. Ur-fašizam se može vratiti pod najnevinijim maskama.

Naša je dužnost da ga razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja".

Ecov esej prvi je puta objavljen 1995. u američkom časopisu New York Review of Books, a potom i u časopisu Utne Reader, gdje je izašla verzija teksta s umetnutim podnaslovima. Tekst koji je čitan u sklopu akcije s engleskog je preveo Kenan Efendić

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.04.2016