SVE | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

SVE

Knjiga Nine Kurtele zamišljena je kao istraživački i stvaralački prostor za sve zainteresirane korisnike gradskih knjižnica.

05.06.2013 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)

Što znači autorska odgovornost? Što znači odgovornost javne riječi? Postoji li odgovornost kolektivnog stvaranja? Je li cenzura imanentna slobodi? Kakav je odnos između umjetnika i institucije? Tko se za koga brine? Kakva je pravna pozicija umjetnosti? Što je moguće, a što nije? Što ulazi u sustav, a što iznjega ispada? Da li postoji ako ispada, je li moguće ako ne ispada?

Predstavljanje projekta Sve bit će održano u srijedu, 5. lipnja, u 19 sati u Galeriji Prozori.

"Projekt u trajanju Sve nenapisana je knjiga koju umjetnica Nina Kurtela nakon objavljivanja predaje u vlasništvo Knjižnicama grada Zagreba. Knjiga će se nalaziti u fondu Knjižnice S. S. Kranjčevića, a članovi knjižnice moći će je posuditi i sami u nju unositi sadržaj. Na taj način, knjiga bi mogla postati jedinstveni trag zajednice. Zapis kolektivne povjesti i mjesto osobnih distinkcija, ali jednako tako, ovisno o zainteresiranosti, smjelosti ili volji korisnika ostati tek potencijal praznih stranica. U trenutku kad umjetnica predaje knjigu knjižnici, ona nema više kontrolu nad knjigom, a pravnim aktom sklopljenim s Knjižnicama grada Zagreba odriče se autorstva u korist podijeljenog autorstva onih koji sudjeluju u stvaranju njezina sadržaja" napisala je Irena Bekić, kustosica i voditeljica galerije.

Knjiga Sve zamišljena je kao istraživački i stvaralački prostor za sve zainteresirane korisnike gradskih knjižnica. Kao i svaku drugu i ovu knjigu možete posuditi, no ovog puta pozvani ste intervenirati u nju, ostavljajući tako svoj trag. Time se otvara mogućnost djelovanja čitatelja kao autora. Knjiga je unikat i neće biti reproducirana te kao takva ostaje u stalnom postavu fundusa gradske knjižnice Silvije Strahimir Kranjčević.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2013