Sve glasnija i potrebnija borba protiv opresije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sve glasnija i potrebnija borba protiv opresije

Izložba Jedno - s Drugim One - Another, produkt je međunarodne rezidencije održane u Zagrebu na kojoj su mladi umjetnici interpretirali raznolike teme.

01.06.2017 - 06.06.2017 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

Mikołaj Kowalski / Foto: Jedno - s Drugim / Facebook

U srijedu, 31. svibnja u 19 sati otvorenje je izložbe Jedno - s Drugim One - Another, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

"Tijekom rezidencije, uz potpunu umjetničku slobodu, okupljeni mladi umjetnici iz Poljske, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Čilea i Latvije realizirali su radove u svojim prepoznatljivim rukopisima interpretirajući izuzetno raznolike teme. Senzibiliteti naglašene individualnosti tijekom dva tjedna druženja, stvaranja, razmjene iskustva, ideja i promišljanja stvorili su mikrokozmos radova objedinjenih pod zajedničkim nazivnikom nastanka u istom prostoru. Dinamika okupljenih autora formirala je smislenu cjelinu koja funkcionira kao otvoreno djelo. Izvornost u načinu izražavanja omogućila je uspostavljanje korelacijskog odnosa među nastalim djelima što je rezultiralo duhovnim i vizualnim skladom", piše Sonja Švec Španjol u predgovoru kataloga.

"U današnjici prepunoj alarmantnih ekstremističkih događaja koji potiču separatizam i isticanje nejednakosti u istoj mjeri kao što (s druge, humane strane) apeliraju na zajedništvo, vraćanje na larpurlartizam se ne čini toliko zastarjelo. Spontano nastali radovi suvremene tematike i istovremeno suptilno odmicanje od "gorućih" problema iskazuje želju za vraćanjem socio-kulturne svrhovitosti umjetničkih akta u područje bliže užitku (s ponekim kritičkim osvrtom).

Povezivanje umjetnika solidarnim postavljanjem vlastitih radova u kontekst kolektiva predstavlja vid sve glasnije i potrebnije borbe protiv opresije. Iako tematski i stilski vrlo različiti u svom izričaju, interakcija ih je spojila u impresiji o relevantnosti bavljenja umjetnošću. U kontekstu navedenih nastojanja dijeljenje fragmenata zajedništva postignutog unutar ove male grupacije umjetnika sada se čini kao još važnije djelovanje", kaže Verena Jakuš, autorica projekta.

Predstavljanje projekta i razgovor s umjetnicima održat će se 1. lipnja od 13.15 sati. Poziv je upućen učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je otvoren za sve zainteresirane.

Gostujuća je umjetnica Anya Innokenteva.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.05.2017