Sve je po dogovoru | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Sve je po dogovoru

Nakon poništenog javnog natječaja za obnovu dva studentska doma u Zagrebu, direktnim pregovorima posao je dobila tvrtka u većinskom vlasništvu Agrokora.

Piše: Matija Mrakovčić

Kino SC, FOTO: Tomislav Medak

Na prvi natječaj za rekonstrukciju studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje pristigle su ponude bile 104 milijuna kuna veće od planiranih zbog čega je poništen postupak javne nabave. Potom je Studentski centar krenuo u izravnu pogodbu s izvođačima - prva je propala, a druga je okončana u direktnom pregovaračkom postupku. Posao vrijedan 300 milijuna kuna dobila je tvrtka Projektgradnja u većinskom vlasništvu Agrokora Ivice Todorića

Inače, projekt rekonstrukcije trebao bi se financirati putem strukturnih fondova EU, no natječaj još nije raspisan, te Fonda za zaštitu okoliša koji je SC-u odobrio gotovo 10 milijuna kuna za financiranje izrade projektne dokumentacije. Upravitelj studentskih domova je Studentski centar dok su zgrade i zemlja na kojima se nalaze u vlasništvu Grada Zagreba. Između Grada, MZOS-a i SC-a potpisan je ugovor o dugogodišnjem najmu.

Nakon što je studentima bilo rečeno da će se u domove moći useliti krajem listopada, pa onda nakon zimskih praznika, sada treba dogovoriti i treći rok koji će teško biti izvediv prije zimskih ispitnih rokova. Za više od 4500 studenata koji su ostvarili pravo na dom, a u njega ne mogu ući, osigurane su novčane subvencije u iznosu od 400 kuna mjesečno. To je najavio i sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović u studenom prošle godine kada je rekao da će tijekom sanacije paviljona studenti biti subvencionirani na način "da će im se osigurati da žive u unajmljenim stanovima po troje, četvero". Također, istaknuo je i da će "to (...) sve biti u dogovoru sa Studentskim zborom".

Ideju da je za privatni smještaj dovoljno 400 kuna po osobi mogu dobiti uglavnom oni koji takav smještaj nisu nikada ni pokušali pribaviti, uglavnom oni čije stanarine i režije te naknade za odvojenost od mjesta prebivališta plaćaju porezni obveznici. Naravno da nadležno ministarstvo nije u svoje računice uključilo samu cijenu studija zbog koje studenti većinom i jesu primorani tražiti domski smještaj, a ni sustav studiranja koji im onemogućava da istovremeno rade. Također, na portalu studentski.hr već je objavljen oglas koji predviđa 200 kuna skuplju stanarinu ako stan iznajmljuje student.

Čini se da i Studentskom zboru, s kojim je prema riječima sanacijskog upravitelja sve dogovoreno, nije na pameti socijalna osjetljivost. Predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović tvrdi da većina studenata neće ni tražiti stan jer "oni koji dolaze iz gradova blizu Zagreba putovat će na fakultet", a dosta će studenata "nekoliko mjeseci živjeti kod prijatelja". Oni koji neće putovati niti živjeti kod prijatelja, uvijek na raspolaganju imaju privatne studentske smještaje čiji broj u glavnome gradu raste, zajedno s cijenama. U Savskom gaju možete živjeti za 750 do 1300 kuna mjesečno uz plaćanje trećine režija, u centru grada poduzeće koje se bavi uljepšavanjem iznajmljuje sobe za 1400 kuna, a ako osim praznog novčanika želite i duhovnu obnovu, tu je smještaj koji osigurava organizacija Opus Dei (cijena dostupna na upit). Ako ni za što drugo, 400 kuna će svakako dobro doći za kupnju osnovnih namirnica u obližnjem Konzumu.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.08.2015

VEZANE VIJESTI

Sanacija je likvidacija!

Piše: Mario Kikaš
Ignorantski stav, nemar za nešto što živi ili je nekad živjelo odveli su u propast Studentski centar u Zagrebu, a ovo čemu sada svjedočimo samo je zadnji čin te tužne priče.

Stručnost ili podobnost?

Piše: Matija Mrakovčić
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je Vladi na izglasavanje prijedlog odluke o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

U praznom paviljonu

Piše: Vatroslav Miloš
Održan je javni razgovor posvećen dovršetku obnove te budućnosti Francuskog paviljona.