Sve je relativno | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Sve je relativno

Izbor iz tjedna u medijima: od previranja na javnoj televiziji i lektire, preko aktualne nacionalne paradigme u Poljskoj, do Jenny Hval i Fear of Men.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Nakon operativne pacifikacije neprofitnih medija, uslijedila je, očekivano, i ideološka pacifikacija javnih medija. Umjesto, kako ističe Bilten, "tehnokratskog ‘clean-upa’" dobili smo "ideološku čistku"; umjesto tehnokratskog manekena Gorana Radmana dobili smo Sinišu Kovačića, desničarskog portparola i (sada već bivšeg) predsjednika HNIP-a, kvazižurnalističkog udruženja u čije se članstvo broje i doajeni slobodne misli i riječi Marko Jurič i Velimir Bujanec. "No, u raspravama koje će slijediti", piše Bilten, "na umu treba imati činjenicu da javni medij kao temeljna načela svog rada mora imati istraživačko novinarstvo, političku edukaciju različitih usmjerenja, znanost i umjetnost, lokalne interese, kao i interese svih marginaliziranih i potlačenih društvenih skupina, što su sve načela što razlikuju javni medij od komercijalnog, koji, premda može promovirati iste ove prioritete, nema tu obavezu jer nije javno financiran. Od radikalno desnog ravnatelja javnog medija može se, umjesto diferencirane medijske ponude za različite publike, očekivati upravo suprotno, inzistiranje na zadovoljavanju potreba samo jedne takve skupine: glasačke mašinerije HDZ-a". Više o radu Siniše Kovačića potražite u detaljnoj analizi Faktografa.

Lektira je posljednjih tjedana, od objave Prijedloga nacionalnog kurikuluma za hrvatski jezik, goruća tema u medijima. Moralno-intelektualna panika dosegla je točku usijanja jer se na popisu nisu našli popularni klasici i omiljeno srednjoškolsko štivo poput Marulića ili Biblije. Ipak, neki su otkrili da se sporni popis tiče djela za cjelovito čitanje gdje je jasno istaknuto kako "na popisu nisu mnoga važna djela svjetske i nacionalne književnosti, poput Biblije, Homerovih epova, Don Quijotea, Judite, Ribanja i ribarskoga prigovaranja ili Robinje", odnosno da "to ne znači da se učenici s tim djelima uopće neće susresti, već da će ih upoznati preko najznačajnijih dijelova ili ulomaka, kao što je uobičajeno u nastavnoj praksi". Tu smo javnu i neočekivanu demonstraciju važnosti lektire za razvoj sposobnosti čitanja s određenom dozom razumijevanja doživjeli u HRT-ovoj je emisiji Otvoreno, gdje je profesionalni čitatelj Slobodan Prosperov Novak na vlastitom primjeru pokazao da je skupina posvećena reformi nacionalnog kurikuluma na dobrom tragu.   

Pawel Pawlikowski, Ida

"Europska komisija se u svom aktualnom izvješću dotakla i braniteljskih naknada te zaključila da bi one trebale biti usklađene s drugim socijalnim naknadama za koje se primjenjuje imovinski i dohodovni cenzus", piše tportal. Očekivano, budući da se radi o detaljnom izvješću koje analizira stanje na terenu, ova vijest nije imala nekog većeg odjeka u javnosti. "Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim i imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je to slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. Osim toga, naknade u okviru posebnih programa, uglavnom su više od usporedivih naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. U okviru ostalih programa koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji primjenjuje se univerzalniji pristup", stoji u izvješću

Kako stvari trenutno funkcioniraju na poljskoj javnoj televiziji (TVP) i kako bi, uzgred budi rečeno mogle funkcionirati i kod nas, svjedoči slučaj specijalne emisije "Oko Ide". U dvanaestominutnom programu koji je prethodio emitiranju Oscarom nagrađenog filma Pawela Pawlikowskog na TVP2 gostovali su filmski kritičar Krzysztof Klopotowski, povjesničar Piotr Gursztyn i aktivist Maciej Swirski iz Poljske protuklevetničke lige, organizacije koja se bori protiv "anti-poljske propagande u stranim medijima". Swirski je u emisiji, među ostalim, rekao da "ako je film dio katarze naroda onda bi trebao imati značenje s kojim se poljski narod slaže" kao i da bi se trebalo "razgovarati o užasnim stvari u koje su se desile u povijesti, ali ne tako da se uvrijedi narod". Svaka sličnost s trenutnim stanjem u lokalnom kontekstu je, usudio bih se reći, namjerna. 

Tiny Mix Tapes je najavio suradnju norveške glazbenice Jenny Hval, Kima Myhra i Trondheim Jazz Orchestra koji će zajednički album - In the End His Voice Will Be the Sound of Paper - objaviti 8. travnja. Istovremeno, engleska grupa Fear of Men, predvođena karizmatičnom Jessicom Weiss, najavila je izlazak nove ploče - Fall Forever - za 6. lipnja. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.03.2016

VEZANE VIJESTI

Napredna enigmatika

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od sve tragičnijih kadrovskih rješenja nove vlade, preko prvaka lokalne revizionističke misli, do Einsteinova socijalizma i moskovskih pasa lutalica.

Floskulom na floskulu

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od medijske pacifikacije lokalnih "polemika" u kulturi, preko Umberta Eca i BBC-ja, do feminističkih utopija.

Sami ste krivi

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od epistolarnih ekscesa Kolinde Grabar Kitarović, preko poezije i filma, do Zapadne Sahare i Antonina Scalije.