Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju

Za kraj dvogodišnjeg projekta Prošireni estetički odgoj Multimedijalni institut organizira događanje naslovljeno prema poznatom citatu Stephanea Mallarméa.

Mark Fisher

U MaMi će gostovati poznati engleski publicist i teoretičar Mark Fisher čija je knjiga Kapitalistički realizam izazvala mnoge diskusije, pa i u Hrvatskoj gdje je prevedena 2011. godine, a kritiku Ante Jerića možete pročitati na stranicama Kulturpunkta. Mark Fisher će u srijedu, 21. svibnja, u 18 sati održati predavanje o polaganom otkazivanju budućnosti, što je i glavna tema njegove knjige Ghosts of My Life koja upravo ovih dana izlazi iz tiska. Fisher je poznat i kao muzički kritičar i teoretičar. Redovito objavljuje u časopisima Frieze, New Statesman, Sight&Sound i Wire u kojemu je bio i zamjenik urednika godinu dana. Gostujući je profesor na Goldsmithsu, University of London i piše jedan od najuspješnijih blogova posvećen kulturnoj teoriji, k-punk.

Umjetnički dio događanja, u suradnji s festivalom Žedno uho, u zagrebačkom SC-u i Močvari ugostit će četvero vrhunskih muzičara: Lawrencea Englisha, Williama Basinskog, Gudrun Gut i Bena FrostaUz predavanje i koncerte, u suradnji s partnerima iz Novog Sada kuda.org Multimedijalni će institut objaviti i četiri važna naslova vezana uz temu događanja: Produktivni subjekt Pierrea Machereyja, Predočavanje kapitala – prikazivanje političke ekonomije Susan Buck-Morss, Bartleby Hermana Melvillea s predgovorom Gillesa Deleuzea, Kapitalizam kao religija Waltera Benjamina uz komentar Wernera Hamachera.

Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju zajednički realiziraju Multimedijalni institut i kuda.org. Događanje je dio platforme Aesthetic Education Expanded, suradničkog projekta Berliner Gazette, Kontrapunkta, kuda.org, Multimedijalnog Instituta i Mutea. Više o događanju Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju potražite ovdje.

Izvor: mi2

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.05.2014