Sve što na zemlji poznajemo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sve što na zemlji poznajemo

Na prvi pogled raznorodna kombinacija elemenata fotografije, videa, lightboxova i bilježnica Dragane Jurišić objedinjena je istraživanjem nacionalne i rodne pripadnosti.

18.08.2016 - 04.09.2016 , Rijeka - Mali salon
  • A
  • +
  • -

U Malom salonu 18. kolovoza u 20 sati bit će otvorena izložba fotografija mlade autorice Dragane Jurišić koja će se predstaviti ciklusom Moje nepoznato. Na prvi pogled raznorodna kombinacija elemenata fotografije, videa, lightboxova i bilježnica, objedinjena je istraživanjem identiteta u kojem su dva glavna okidača pitanja nacionalne i rodne pripadnosti. Pitanje vlastite nacionalnosti umjetnica ispituje posredno, očima zagonetne tetke koja je tijekom pedesetih godina nestala iz Jugoslavije i navodno živjela u Parizu pod raznim identitetima. 

Keatsov citat "Ljepota je istina, istinska ljepota – to je sve što na zemlji poznajemo i što trebamo znati", nit je vodilja u daljnjim filozofskim istraživanjima tih dvaju entiteta. Nepoznata iz Seine ime je nepoznate mlade žene čije je tijelo pronađeno u rijeci Seini krajem 19. stoljeća. Ljepota njezine posmrtne maske inspirirala je umjetnike i pisce uključujući Mana Raya, Anais Nin i Alberta Camusa. Spokoj, ljepota i anonimnost te mlade žene potiče filozofske rasprave o ljepoti, umjetnosti i istini. U radu 100 muza, kolekciji 100 polaroida ženskih aktova, Dragana Jurišić se prihvaća pitanja roda. Ženski aktovi zakrivenih lica - vidljive su jedino posmrtne maske – pokušavaju dočarati Nepozunatu iz Seine, ali se i pitaju, koliko uistinu poznajemo nekog, uključujući i sebe.

Dragana Jurišić rođena je u Slavonskom Brodu. Magistrirala je na Sveučilištu u Walesu, Newportu 2008. godine gdje je ušla u selekciju najperspektivnijih studenata Velike Britanije u kategoriji magistarskih studija. Njezini su radovi ušli u Državnu kolekciju Irske, Sveučilišta Michigan i mnogih privatnih kolekcija. Godine 2013. izložila je priznati ciklus fotografija YU:Izgubljena zemlja, seriju fotografija s njezinog puta po bivšoj Jugoslaviji slijedeći putopis irske spisateljice Rebecce West koja je tridesetih godina 20. stoljeća putovala ovim krajevima i objedinila u knjizi Crno janje i sivi sokol. Izložba je popraćena knjigom i dokumentarnim filmom istog naslova. Dragana Jurišić je doktorirala na europskom Centru za fotografsko istraživanje 2013. godine. Trenutno radi na novoj knjizi, fikcijskoj biografici u kojoj se preklapaju životopis njene tete Gordane Čavić, Nepoznate iz Seine i njene vlastite.

Izložba je otvorena do 4. rujna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.08.2016