Švedska suvremena animacija | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Švedska suvremena animacija

U zarebačkom kinu Tuškanac i riječkom Art-kinu Croatia pogledajte ciklus filmova kultnog švedskog animatora Johannesa Nyholma.

07.02.2012 - 14.02.2012 , Rijeka - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

U Kinu Tuškanac, 7. veljače u 21 sat, u sklopu programa Kratki utorak, bit će prikazani filmovi švedskog animatora Johannesa Nyholma. Znatiželjna publika ovom će prilikom moći pogledati filmove Priča o malenom lutku, Maleni lutak i Snovi iz šume

Priča o malenom lutku film je je o posljednjih nekoliko minuta u stanu jednog samca koji svaki čas očekuje svoju ljubavnicu. Mali lutak je nervozan, znoji se, nespretno postavlja stol i posprema stan, a kada se ljubavnica pojavi on stavlja video sa starim filmom Ivanhoe i s njom nezgrapno vodi ljubav. Ovaj simpatičan animirani film iz 2008. najnagrađivaniji je švedski film svih vremena. 

U sklopu ovog programa, bit će prikazan i igrani film Maleni lutak. Tema Nyholmova filma ponovno je animirani Lutak, ali je ovoga puta u centru autor i njegov odnos prema liku kojeg stvara. U ovom filmu Lutak postaje dominantan i vrši utjecaj na svog stvaraoca i njegov život. Istodobno s refleksijom o stvaranju, Johannes gradi satiru o opsjednutosti suvremenog čovjeka masmedijima. 

Ciklus Johannesa Nyholma zaključiti će kratki film sjena Snovi iz šume, najzreliji i estetski najpotpuniji film u opusu ovog mladog animatora. 

Odabir filmova možete pogledati i 14. veljače s početkom u 18 sati u riječkom Art-kinu Croatia. Obje projekcije su besplatne. 

Više o švedskom animatoru saznajte na istaknutom linku

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.02.2012