Svemirsko izdanje | kulturpunkt

Najave Festival

<

Svemirsko izdanje

Četvrti BLITZ odvit će se pod sloganom "Nisam sam" zato što vjeruje da je čovjek političko biće, da su svi ljudi odgovorni za sve ljude, da more miriše, da vanzemaljci postoje.

26.08.2016 - 02.09.2016 , Rovinj - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

BLITZ 2016, međunarodni festival izvedbenih umjetnosti, najavit će novo izdanje u petak, 26. kolovoza, u vrtu Hotela Angelo D’Oro, zvučnim live act-om In the garden multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentija koji će potenciranim zvukovima "skupljenim" kroz pejzaže lišene ljudske aktivnosti, stvoriti "prostor unutar prostora" u kojeg smo pozvani ući. Svakim danom od subote, 27. kolovoza, do petka, 2. rujna, u istom vrtu bit će moguće uživati u osmosatnoj ambijentalnoj zvučnoj instalaciji Nevidljivi pejzaži / Zemlja o kojoj Sanvincenti kaže: "linearnost kompozicije poziva na prisutnost i meditaciju u vremenu, na stvaranje prostora za unutarnji pogled".

U srijedu, 31. kolovoza, u Multimedijalnom centru, glavni program BLITZa otvara sekcija Croatian Scene Focus sa koreografkinjom Martinom Nevistić / O.N.E. koja se predstavom Apollonian vraća u 1969. i leti na mjesec da bi od tamo promatrala zemlju te se služi tom simboličkom referencom kako bi tematizirala postojeću krizu vizualnosti. U vezi sa svojim astronautskim iskustvom Russell L. Schweickart, pilot misije Apollo 9, rekao je: "Kad si vani u jednom od tih svemirskih odijela, zaista se nalaziš u svemiru. Nema granica onome što vidiš. Tamo je potpuna tišina i taj prekrasan pogled. U tom trenutku povijesti predstavnik si čovječanstva jer proživljavaš to iskustvo, na neki način, za ostatak ljudske vrste".

U četvrtak, 1. rujna, u Dječjem vrtiću Neven, u sekciji bLiTZ 4 kiDZ za najmlađe, s Teatrom Poco Loco i njihovom interaktivnom ekološkom predstavom po priči Djed i najveća repa u svemiru Adama Petera Maguirea, još jednom putujemo u svemir i još se jednom vraćamo na zemlju.

Istu večer u Kazalištu Gandusio u sklopu sekcije SURPRISES. Experimental Cinema Corner, talijanski umjetnici Linda Rigotti i Daniele Pezzi, gostujući selektori filmske večeri In your Dreams I am a Landscape, predstavljaju nam devet video radova na temu Prirodnog Krajolika autora iz SAD-a, Čilea, Italije, Norveške, Australije i Njemačke.

U petak, 2. rujna, u MMC-u u plesnoj predstavi All dressed up with nowhere to go talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, vrijeme postaje nestvarno, gusto i cirkularno. Na sceni muškarac i žena, odjeveni samo u košulje, skrojene po mjeri, spremaju se van. U dugom nizu sitnih svakodnevnih gesta oni popravljaju, podešavaju, prilagođavaju, ponavljaju… prateći njihova tijela pod mekim svjetlom reflektora i gledatelj konačno gubi ravnotežu, lebdi između stvarnosti i apstrakcije.

Završni događaj festivala bit će Silence is sexy s vjernim resident DJ-evima Madame Fature i Schwizarski u Zagrebu koji će zatvoriti ovo četvrto svemirsko festivalsko izdanje.

Raspored potražite ovdje.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.08.2016