Sveobuhvatna platforma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Sveobuhvatna platforma

Nadolazeća dva izdanja Dana hrvatskog filma organizirat će novi festivalski tim u sklopu produkcijske kuće Spiritus movens.

  • A
  • +
  • -

Dani hrvatskog filma jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja uključuje predstavljanje aktualne domaće produkcije svih formi, s posebnim naglaskom na kratki i srednji metar. Festival je osnovan 1992. godine, a organizator do 2015. bio je Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Festivalom upravlja Vijeće Dana hrvatskog filma sastavljeno od predstavnika strukovnih filmskih udruga: Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Hrvatske udruge producenata, Akademije dramskih umjetnosti, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske radiotelevizije. Već više od dva desetljeća ovaj festival funkcionira kao jedna od rijetkih platformi koja široj javnosti donosi pregled najkvalitetnijeg iz domaće kratkometražne i srednjemetražne filmske produkcije u tekućoj godini. Upravo zbog toga, Dane hrvatskog filma odlikuje izrazito snažan edukativni karakter jer nudi uvid u značajan dio hrvatske kinematografije. Festival je natjecateljskog karaktera, a nagrade dodjeljuju žiri, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i publika.

Nadolazeća dva izdanja festivala organizirat će novi festivalski tim u sklopu produkcijske kuće Spiritus movens. Novi organizacijski tim u sastavu Zdenka Gold, direktorica festivala, Željko Luketić, umjetnički direktor, te Ivana Sansević i Vlatka Jeh, izvršne producentice, želi Dane hrvatskog filma učiniti središtem najkvalitetnijih filmskih uradaka realiziranih u protekloj godini, uz fokus na predstavljanje, promicanje i vrednovanje igrane, eksperimentalne, dokumentarne, animirane i namjenske – kratkometražne i srednjemetražne produkcije. Festival bi kao i prijašnjih godina također uključio presjek dugometražnih igranih filmova iz tekuće godine, no i niz popratnih i informativnih programa realiziranih u suradnji sa strukovnim udruženjima i festivalima u regiji. Jedan od glavnih ciljeva narednih izdanja jest proširiti krug festivalske publike i to putem decentralizacije Festivala – naime, dio programa bit će distribuiran u niz gradova diljem Hrvatske omogućujući tamošnjoj publici da upoznaju dio tekuće produkcije koja im je uglavnom nedostupna. Također, važan segment festivala bit će edukativni dio koji će biti namijenjen kako za filmske profesionalca tako i širu javnost.  

24. Dani hrvatskog filma održat će se od 23. do 26. travnja na novim lokacijama: u kinima Europa i Tuškanac. Natječaj za prijavu filmova na festival je otvoren i pozivaju se autorice i autori da prijave svoje filmove.  

Produkcijska kuća Spiritus movens iz Zagreba osnovana je 2006. godine, a filmskom proizvodnjom aktivno se bavi od 2009. Fokus je kompanije produkcija nezavisnih filmova i organizacija kulturnih i edukativnih događaja. Glavni izazov je stvaranje umjetničkih djela koja spajaju talentirane filmske autore sa iskusnim filmskim profesionalcima, osiguravajući im na taj način najbolje moguće uvjete za kreaciju. Spiritus movens u svojim projektima često surađuje sa stalnim partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije i Europske Unije. Redovito sudjeluje na međunarodnim produkcijskim marketima i umjetničkim radionicama. Filmovi iz produkcije Spiritus movensa gostuju na vodećim svjetskim festivalima, gdje osvajaju brojne nagrade i stručna priznanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.01.2015