Sveprisutno stanje neizvjesnosti | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Sveprisutno stanje neizvjesnosti

Prostorna instalacija Spekulativna jutra Mateja Kneževića na autoironičan se, humoran način suprotstavlja imperativu ispunjenja nametnutih očekivanja.

09.03.2018 - 01.04.2018 , Zagreb - Galerija AŽ

U petak, 9. ožujka u 19 sati u Galeriji AŽ otvara se izložba Spekulativna jutra kojom umjetnik Matej Knežević predstavlja svoju istoimenu instalaciju.

Prostorna instalacija Spekulativna jutra, osmišljena za konkretan prostor galerije, sastoji se od objekata, prostornih intervencija, fotografija i videa tematski povezanih u jednu cjelinu. Rad se bavi sveprisutnim stanjem neizvjesnosti, sindromom današnjice, ili, kako kaže autor: "nusproizvodom promoviranog imperativa moranja i ispunjenja očekivanih nametnutih postignuća koja su globalno uvjetovana'". Zoni neizvjesnosti koja se neprestano širi umjetnik na autoironičan, humoran način suprotstavlja motiv jutra, jutarnjih kontemplativnih rituala iz vlastite kupaonice, kao jedine zone u kojoj je još moguća čistoća i svježina uma.

Matej Knežević, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Radoslav Putar, vizualni je umjetnik zaokupljen univerzalnim pitanjima i zakonitostima koja se na nov način iznova ponavljaju u okolini, kao i vlastitim doživljajima. Čest odgovor nalazi u konceptualnom promišljanju kroz instalaciju, video, fotografiju i slikarski medij. U svom radu težište stavlja na eksperiment i osobni humor. Angažiran je u radu više neprofitnih udruga s područja kulture. Radi kao liječnik.

Izložba je otvorena do 1. travnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 07.03.2018