Svi smo jednom bili – solo | kulturpunkt

Najave Festival

<

Svi smo jednom bili – solo

Kraj kolovoza u Zadru rezerviran je za jedini tamošnji festival suvremenog plesa - Monoplay.

30.08.2016 - 01.09.2016 , Zadar - Kazalište lutaka

Matej Kejžar, Senser

  • A
  • +
  • -

Izvedbeni dio programa osmog po redu festivala Monoplay odvija se u prostorima novog Kazališta lutaka Zadar, a počinje u utorak, 30. kolovoza i traje do četvrtka, 1. rujna.

Prvi dan, 30. kolovoza s početkom u 18 sati, kritičarka Maja Đurinović daje uvod u festival predavanjem Plesni solo: forma kojom je Mia Čorak Slavenska osvojila plesnu scenu, u čast prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj. Otvorenje festivala, s početkom u 20 sati, osmislili su studenti plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predvode ih mlade zadarske plesačice Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. Program se nastavlja na velikoj sceni kazališta plesnim solom Senser koreografa i izvođača Mateja Kejžara iz Slovenije s početkom u 21 satSenser, predstava koja je izvorno kreirana još 2007., razvila se iz istraživačkog procesa Mateja Kejžara, a koje za temelj postavlja dva pitanja: Za što se zauzima i što uopće znači jezik plesa i što je njegova gesta? U Senseru 2016. autor temeljnu strukturu drži netaknutu iako ono što nam pruža nisu odgovori na pitanja, već upravo koristeći pitanja, on pokušava osloboditi ples od koreografije. Matej Kejžar pleše među uličnom senzornom rasvjetom, ulazeći tako u ritual spoticanja između potražnje i oslobođenja od istog. Nakon izvedbe, u 22.00 sata, već tradicionalno slijedi čašica razgovora - kritički parkour, razgovor s publikom o prezentiranim izvedbama, koji moderiraju plesne kritičarke Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović.

Drugi dan festivala, 31. kolovoza, donosi poseban dio programa, s početkom u 20 sati: predstavljanje radova studentica i studenta Plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu čime se produbljuje suradnja s jedinom plesnom akademijom u regiji kao potvrda jednog od ciljeva organizatora festivala, a to je pružanje platforme mladim i još neafirmiranim plesnim umjetnicima čiji se radovi široj publici prezentiraju upravo na međunarodno prepoznatom festivalu suvremenog plesa. U 21.30 na programu je predstava Matije Ferlina Sad sam lucky. Kao ishodišne točke u ovom istražvačkom procesu kojim koreograf i izvođač Matija Ferlin započinje rad, poezija je i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. Kosovel, prolazeći kroz impresionizam, simbolizam, ekspresionizam i konstruktivizam, fizički napada jezik u pokušaju da mu pronađe idealnu formu, onu koja je više od poezije same. Upravo ti motivi formiraju konkretnu partituru kojom se koristi Ferlin u svom istraživačkom procesu. Inzistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti te aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, emocionalni i turbulenti dijalog s jedinstvenim autorom, prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada. Ako prethodnog dana niste bili dovoljno spremni za “kritički parkour”, ova bi izvedba, kažu organizatori, u vam trebala probuditi pravog kritičara. 

U četvrtak, 1. rujna u 20 sati na redu je zadarska platforma kratkih solo formi mladih umjetnica, a nakon njih izvedba plesačice Filipe Bavčević, koja se publici u rodnom gradu predstavlja svojom prvom solo predstavom Ruta, s početkom u 21 sat. Nepomirena sa situacijom u kojoj se nalazi, autorica kreće u vlastitu avanturu istraživanja stvarnih vrijednosti. Svjesno bira put kojim korača, no na njemu uskoro susreće osobenjake svih vrsta te kroz njih spoznaje svijet koji nosi u sebi. U 21.30, najupornija zadarska plesna umjetnica, Sanja Petrovski, otkrit će svojim novim solom Sponzorova lista kako preživljava kultura (plesa) u Zadru, a u 22 sata solo predstavom This is not a love song predstavit će se mlada Zadranka Josipa Štulić koja se oslobađa struktura današnjice upravo glasom. Ona pleše i pjeva, to je za mladu autoricu ples koji dopušta sebi biti plesan i sretan. Mašta, glamur i apstrakcija pozivaju u naivni i krhki svijet izvođačice koja ovaj solo posvećuje svim ženama u svojoj obitelji. Nakon bogatog programa, ponovno je tu “kritički parkour” i već dobro poznata imena, a bližeći se kraju dana, s početkom u 23.30, i kritičare i publiku očekuje koncert priznatih hrvatskih eksperimentalnih glazbenika Alena i Nenada Sinkauza - 245th day of the year.

Mjestu u gledalištu možete rezervirati puteme elektroničke pošte ili kupiti ulaznicu dva sata prije početka predstave, u Kazlištu lutaka Zadar, po cijeni od 30 kuna.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.08.2016