Svi ti feminizmi | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Svi ti feminizmi

Fondacija CURE organizira osmi po redu PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma, od 12. do 15. rujna u Sarajevu.

  • A
  • +
  • -

Politička pozicija Fondacije CURE iz koje nastaje PitchWise (PW) jest feministički aktivizam. Glavni je cilj festivala kao ideje i zajednice ljudi koji rade za ravnopravnost spolova i rodova usmjeravanje pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažiranu umjetnost te zauzimanje javnog prostora za propitivanje i transformaciju društva i preuzimanja odgovornosti.

U mnoštvu dinamičnih događanja, sedmi PitchWise naslovljen Svi ti feminizmi predstavit će brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije, koncerte, partije, filmove i mnogo drugih iznenađenja.

Fokus je ovogodišnjeg PitchWise festivala na dvjema centralnim temama. Jedna je proces razvoja formi u kojima se feminizmi pojavljuju, društvene stvarnosti u kojoj djeluju, tema kojima se bave i njihovih proturječja, dok je druga vezana uz otkrivanje (ne)specifičnosti ženske umjetničke prakse unutar muško dominiranih heteronormativnih binarnih prostora.

Prvom temom bavit će se teorijski i aktivistički dio festivala u vidu predavanja, panela, javnih razgovora. Ideja je otvoriti prostor za predstavljanje feminizma kao jednog od najznačajnijih povijesnih pokreta za obranu ljudskih prava koji se formirao u širok spektar ideja i politika koje se međusobno nadopunjuju i isprepliću. Feministički amfiteatar – teorijski skandali u feminizmu dat će prostor novim idejama i razgovorima o ženama i problemima koje se tiču žena koje nisu bijele hetereseksualne žene srednje klase. Predavanja će održati Marit Ostber, Lepa Mlađenović i Tanja Marković, a neke od radionica vodit će Melinda Jacobsson, Dorothee Baumann, Kristina Bojanović, Gordana Simonović i Matea Popov.

Drugom temom bit će prožet umjetnički dio festivala u vidu izložbi, performansa, filmova, koncerata (izložbe Aleksandre Petković i umjetničke kolonije Žene s Juga, performans Dine Rončević, program FEMmachine – žene u elektronskoj muzici, koncerti U pol' 9 kod Sabe i Leifert). Razmatrat će se pitanja specifičnosti rada i senzibilnosti ženske feminističke i queer umjetnosti, te utjecaj muško dominiranog prostora na njihov rad. Ideja je i otvoriti prostor za prezentiranje rada umjetnica koji služi i kao simbol manjka takvog prostora.

PitchWise ove godine obgrljuje feminizme u cijelome spektru njihovih različitosti što omogućuje sugeriranje rješenja pri kritici i dekonstrukciji pozicija moći i onih kojima moć pripada.

Ovogodišnji program festivala započet će u četvrtak, 12. rujna u 12 sati u prostorijama Galerije MAK u Sarajevu izložbom fotografija i predstavljanjem putopisne poezije Dijane i Maje Klarić.

Po PitchWise tradiciji, ulaz na sva događanja je besplatan, dok se na radionice treba ranije prijaviti.

Cjelokupan program potražite ovdje.

Izvor: PitchWise / Na fotografiji: Leifert

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.08.2013