Svibanj u Art kinu | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Svibanj u Art kinu

Ovaj će mjesec Art kino obilježiti suvremena europska kinematografija.

03.05.2011 - 31.05.2011 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U sklopu četvrtog izdanja Riječkog sajma knjiga – KIČME 2011, u utorak 3. svibnja u 20 sati u atriju kina će se održati prezentacija knjige Nikice Gilića Uvod u povijest hrvatskog igranog filma. Knjigu će uz autora predstaviti i moderator Dejan Durić.

Francuski film Mamut crna je komedija starog kova o životnoj renesansi jednog umirovljenika s Gerardom Depardieuom i Isabelleom Adjani, a na rasporedu je od 5. do 8. svibnja. Od 9. do 11. svibnja na repertoaru je Queer Azija - filmski segment Queer Zagreba, koji ove godine u suradnji s čak pet filmskih festivala daje presjek azijskog pogleda na queer, dugog i kratkog metra te onog dokumentarnog i igranog. Od 12. svibnja kreće Provjerena kopija Abbasa Kiarostamija s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, koja je za ovu ulogu dobila nagradu na Cannesu 2010. Tu je i neobični mađarski Pal Adrienn redateljice Ágnes Kocsis, koju nazivaju Lynchom na mađarski način, nagrađen na Cannes film festival 2010.Jedan od filmskih vrhunaca mjeseca u Art-kinu Croatia je Revija novog talijanskog filma u organizaciji Zajednice Talijana Rijeka i Asociazione Nazionale Venezia Giulia Dalmazia. Na programu će biti suvremena talijanska ostvarenja koja su prikazana na mnogim festivalima, a Revija se svečano otvara 18. svibnja u 19 sati nagrađivanom komedijom Prva lijepa stvar Paola Virzija.Na programu je i zanimljiv Ciklus novog španjolskog filma od 22. do 31. svibnja, koji se realizira u suradnji s HFS-om, a koji donosi presjek suvremene španjolske kinematografije.

 

Oni koji zbog velike navale nisu uspjeli pogledati neke od filmova premijerno prikazane u Art-kinu Croatia doći će na svoje - dokumentarni film o riječkoj pop-rock grupi FIT Rock'n'roll je kriv za sve? autora Deana Lalića, Marka Bezića i Sanjina Stanića, premijerno prikazanog u Art-kinu Croatia u listopadu 2010, publika će ponovno moći vidjeti 15. i 16 svibnja. Publika će vidjeti i Matanićev Mezanin s Leonom Paraminski i Alenom Liverićem, kao i dokumentarni Kilimanjaro Africa o prvoj hrvatskoj sveučilišnoj ekspediciji na Kilimanjaro.Više o programu pronađite ovdje.

Foto: Mezanin / Dalibor Matanić
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 02.05.2011