Svibanj u Art-kinu Croatia | kulturpunkt

Najave Program

<

Svibanj u Art-kinu Croatia

Svibanj započinje suvremenim filmovima europskog porijekla, ali i s pet naslova suvremenog Brazila.

04.05.2012 - 30.05.2012 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Povodom Europskog tjedna i riječka će publika imati prilike pogledati šest novih i recentnih filmskih ostvarenja europskog porijekla. Za samo otvorenje ovog ciklusa odabrana je nagrađivana talijanska drama Kopno koja prati sicilijansku obitelj koja se susreće s dolaskom grupe imigranata na njihov otok. Za sve koji posebno ne vole filmove koji se bave Drugim svjetskim ratom, kritičari pišu da je drama Moj najbolji neprijatelj upravo za njih. Viktor Kaufmann je Židov koji želi napustiti Njemačku dok se njegova djevojka Lena i prijatelj Rudi priključuju nacistima. Prema istinitom događaju, Otmica Heineken, prati kako samu otmicu tako i psihološku borbu između otetog i otmičara te potjeru za počiniteljima. U danskoj drami Obitelj mlada galeristica ne može odlučiti hoće li otići u New York ili preuzeti obiteljski pekarski posao. Irska drama Albert Nobbs vraća nas u Irsku, u vrijeme kada je još teže bilo biti zaposlenom ženom. Sloveniju će predstaviti film Piran - Pirano s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi. Program se održava od 4. do 9. svibnja, a ulaz je slobodan.

Suvremeni brazilski film donosi raznoliki filmski program koji započinje nagrađivanim filmom Olga smještenim u doba Drugog svjetskog rata. Biografska priča o njemačkoj Židovki Olgi Benário koja je u mladosti bila članica komunističkog pokreta zbog čega ju je progonila i njemačka policija, a put je odveo u Moskvu. Nakon vojne obuke, dobila je u zadatak pratiti Luísa Carlosa Prestesa u Brazil gdje je 1935. godine trebao organizirati revoluciju protiv diktature Getúlija Vargasa. Komedija Kako se snimao film o kanalizaciji prati snalažljive stanovnike jednog malog sela u južnom Brazilu. Prodavačica Marina odlučuje pokrenuti izgradnju neophodnog odvodnog kanala, no u lokalnoj općini saznaje da nema potrebnog novca. Ipak, postoji fond namijenjen snimanju kraćeg igranoga filma. Ne zovem se Johnny, ekranizacija biografije Joãoa Guilhermea Estrelle, prati dilera droge iz Rio de Janeira 90-ih godina prošloga stoljeća kroz njegov uspon i pad, od ranih eksperimentiranja s drogom u mladosti do postupna uplitanja u kriminalni milje i ostvarivanja međunarodnih veza. Romantična drama Bilo jednom... kroz ljubavnu priču dvoje glavnih junaka, prikazuje duboke razlike unutar brazilskog društva.

Program Hrvatski suvremeni film, od 10. do 15. svibnja, donosi kratki pregled novijih hrvatskih igranih filmova. Crnohumorni akcijski triler Šuma Summarum priča je o team buildingu koji je krenuo po zlu. U filmu Kenjac Boro odlazi u Hercegovinu s obitelji i pokušava srediti obiteljske odnose, u čemu mu pomaže i jedan magarac. U Čovjeku ispod stola gledamo grupicu gradskih gubitnika koji žive uz jednu tržnicu na periferiji grada. Crna humorna drama Sedamdeset i dva dana obitelji Šerbedžija prati snalažljivu obitelj koja nakon smrti bake želi nastaviti primati njezinu mirovinu. Čarobni svijet animacije obuhvaća izbor iz kratkih animiranih filmova Zagrebačke škole animiranog filma u rasponu od 1956. do 2000. godine.

Jedinstven program pod nazivom Kino koncert održava se 12. svibnja u 20 sati. Riječ je o specijalnom događanju koje povezuje filmski program s glazbenim. Američki nezavisni redatelj John C. Lyons izabrao je Rijeku kao grad koji će ugostiti specijalnu projekciju njegovog prvog dugometražnog igranog filma Bez oproštaja. Riječka će publika imati priliku, nakon projekcije filma, poslušati i koncert sastava koji je jedan od autora glazbe u samom filmu. Riječ je o američkoj post-rock, instrumental grupi Deadhorse koji su trenutno na prvoj europskoj turneji.

Revija novog talijanskog filma i ove godine broji četiri nova naslova talijanske kinematografije. Ove godine gledamo suvremene naslove s posebnom dozom talijanskog humora. Ne može mi nitko suditi, nagrađivani film u režiji Massimiliana Bruna, prati 35-godišnju Alice koja živi gotovo idealnim životom, no kad ju pogodi obiteljska tragedija, kao jedini izlaz iz tragične sudbine vidi u najstarijem zanatu – prostituciji. Komedija Budi vedar bavi se odnosom buntovnog učenika i melankoličnog profesora. Koji lijepi dan prati mladog Checca koji nalazi posao kao zaštitar milanske Katedrale. Zahvaljujući svojoj inteligenciji i nizu spleta okolnosti Checco uzrokuje bezbroj nesporazuma što opaža arapski terorist Sufien koji priprema napad na Katedralu. Nagrađivani film Može se to redatelja Giulio Manfredonia donosi priču o Nellu, milanskom poduzetniku koji nakon gubitka posla postaje upraviteljem zadruge bivših pacijenata psihijatrijskih bolnica.  Revija novog talijanskog filma održava se od 16. do 19. svibnja, a ulaz je slobodan.

Jedan od najprodavanijih slovenskih filmova u inozemstvu svakako je igrana drama Damjana KozoleSlovenka. Radnja filma prati mladu studenticu engleskog jezika koja zarađuje prostitucijom. Ona jako dobro manipulira bližnjima, iskusna je lažljivica, pomalo krade i mrzi svoju majku. Na putu ostvarenja svojih ambicija shvatit će da život nije lagan kao što je očekivala. Slovenka igra od 17. do 21. svibnja u Art-kinu Croatia.

Svibanjski Kratki utorak donosi program pod nazivom Cinemaniac – suvremena umjetnosti i film po izboru selektorice Branke Benčić. Isti utorak, 22. svibnja održat će se riječka premijera novog filma medijskog umjetnika Dana Okija. Mrak, neo-noirovski psihološki triler, sniman je u crno-bijeloj tehnici. Radnja filma prati taksista Franu koji živi u bolesnom odnosu sa svojom sestrom i njezinim mužem. Frane saznaje da mu je sestra trudna, ali nije siguran o svoje osjećaje prema budućoj bebi. Nakon noćne smjene Frane počini ubojstvo, a prikrivanjem tragova Frano ubije još dvije osobe. Žrtve pričaju svoje životne ispovijesti na mjestima ubojstava.

Kraj mjeseca svibnja posvećen je novim hrvatskim dokumentarnim filmovima. U četvrtak, 24. svibnja u 20 sati svečano će biti otvoreni Dani hrvatskog doksa novim filmom mladog redatelja Igora Bezinovića Blokada.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 30.04.2012