Svibanjski queer razgovori | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Svibanjski queer razgovori

U sklopu Queer Zagreb Sezone bit će održan niz razgovora o umjetnosti s gostima iz Južne Koreje, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.

15.05.2013 - 22.05.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 15. svibnja, u 19 sati, u suradnji s Klubom studenata Filozofskog fakulteta bit će održana rasprava sa studentima na temu Susan Sontag - ikona na kojoj će se pokušati doći do zaključaka o utjecaju Sontag na današnje teoretičare i književnike, kao i na percepciju žena u književno-teorijskom kontekstu. Uz Srđana Sandića, sudjelovat će profesorica s Odsjeka za sociologiju Branka Galić kao i sami studenti.

U četvrtak, 16. svibnja, od 18.30 sati u Zagrebačkom plesnom centru predavanje pod nazivom The Show Must Go On održat će kustosica Nathalie Boseul Shin. Karijeru je započela s posebnim interesom prema odnosu između umjetnosti i tehnologije i usredotočila se na pitanje interaktivnosti, iako su nedavni projekti bili širokih razmjera. To uključuje njen rad na izložbi Media City Seoul 2004, kuriranje projekta On-difference Project #2 , pri Württembergischer Kunstverein, u Stuttgartu 2005, i suradnju na seriji kustoskih projekata pod imenom forbidden fruit, koja je u tijeku od 2000. Živi i radi u Južnoj Koreji. U Zagrebu će predstaviti suvremenu likovnu izvedbenu korejsku scenu s naglaskom na pitanja roda i elemente queera.

U sklopu Queer Zagreb Sezone Raimund Hoghe izvest će predstavu Pas de Deux, 20. svibnja u 20 sati u ZKM-u. U utorak, 21. svibnja, u Zagrebačkom plesnom centru u 18.30 sati organiziran je razgovor s ovim legendarnim umjetnikom, nekadašnjim autorom njemačkog lista Die Zeit i dugogodišnjim dramaturgom u Tanztheater Wuppertal. Njegov je rad predstavljan u cijeloj Europi, Japanu, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1992. surađuje s umjetnikom Lucom Giacomom Schulteom, a Hogheove predstave uživaju veliku hvalu kritike i zaprimaju nagrade poput Prix de la Critique (2006).

U srijedu, 22. svibnja, u Zagrebačkom plesnom centru bit će održan razgovor s Matthewom Morrisom pod nazivom Djelatno tijelo. Morris je slobodni plesni umjetnik koji djeluje u suradnji s trupama i na projektima diljem Europe, Australije i New Yorka s različitim koreografima i redateljima na području izvedbenih umjetnosti, filma, performansa, lutkarstva, obrazovanja i site specific radova. Od 2010. Morris je razvio svoju vlastitu koreografsku praksu na temelju suvremenog performansa, pripovijedanja ili izražavanja ideja kroz jezik pokreta i riječi. Prošle je godine bio na rezidenciji Hrvatskog instituta za pokret i ples u Zagrebačkom plesnom centru. Razgovor počinje u 18. 30 sati.

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2013