Svijet permanentne nesigurnosti | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Svijet permanentne nesigurnosti

Inicijativa Za rad spremne na zagrebačkom Cvjetnom trgu priprema javnu akciju naziva Nevidljive vijesti iz svijeta rada.

06.06.2015 , Zagreb - Cvjetni trg

FOTO: Za rad spremne

  • A
  • +
  • -

Javnom akcijom Nevidljive vijesti iz svijeta rada inicijativa Za rad spremne ukazuje na specifične situacije s kojima se mladi ljudi u Hrvatskoj susreću na tržištu rada. Kako bi se što autentičnije prikazalo stanje, puštat će se "nevidljive vijesti", odnosno ispovijesti mladih sakupljene tijekom istraživanja Mladi na tržištu rada. Dok se o visokom broju nezaposlenih mladih još govori u javnom prostoru, o oblicima rada, njihovoj (ne)sigurnosti, potplaćenosti, negativnim iskustvima, svjedočanstvima i strahovima za budućnost priča se tek tihim glasom u privatnoj sferi. 

Istraživanje Mladi na tržištu rada pokazalo je kako čak 87 posto ispitanih mladih razmišlja o odlasku u inozemstvo, 35 posto je doživjelo vrijeđanje od strane nadređenog, više od 60 posto ispitanih zaposlenih mladih radi za plaću manju od 4.500 kuna, a čak iznad 65 posto priznaje kako ne mogu samostalno preživjeti od svojih primanja te im pomažu roditelji ili partneri/ce. Osim toga, istraživanje je polučilo čitav niz svjedočanstava diskriminacije, zlostavljanja i nepravdi prema mladim na tržištu rada, posebice prema mladim ženama. Upravo ta svjedočanstva bit će emitirana u formi "nevidljivih vijesti".

Dodatno, budući da je posljednjih godina ugovor na neodređeno je postao iznimka (više od 90 posto novozaposlenih radi na ugovor na određeno li u nesigurnim oblicima rada), što mlade ljude dovodi u situaciju permanentne nesigurnosti, aktivistkinje ZRS-a će tijekom akcije dijeliti ugovore na neodređeno. Dođite po svoj primjerak ugovora koji je izgubio smisao čak i u temeljnom zakonu koji regulira radnička prava – Zakonu o radu.

Akcija će biti održana u subotu, 6. lipnja, na Cvjetnom trgu, s početkom u 11 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.06.2015