Svijet ritma, plesa i mašte | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Svijet ritma, plesa i mašte

KineDok ciklus ulazi u završnicu u kojoj se prikazuju filmovi S djedom do mjeseca, Kraljica tišine i Stric Toni, tri budale i tajna služba.

11.12.2017 - 13.12.2017 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

KineDok ciklus ulazi u završnicu u kojoj se od ponedjeljka, 11. prosinca do srijede, 13. prosinca u Dnevnom boravku Rojca prikazuju tri dokumentarna filma iz ovogodišnje ponude.

Završnicu treće sezone KineDoka otvorit će film S djedom do mjeseca norveškog redatelja Davida Alraeka. Redatelj pokušava stvoriti nova sjećanja svome djedu kojem je dijagnosticirana demencija. Davidov djed Kåre radio je kao izumitelj, a živio kao pustolov. Revan sakupljač uspomena bio je pun fantastičnih ideja i uvijek na putovanju. Također, Davidov superjunak iz djetinjstva i osoba koja mu je poklonila prvu kameru. Kada Kåreu dijagnosticiraju demenciju i smjeste ga u starački dom, David se uplaši da bi Kåreove uspomene i životni elan mogli zauvijek nestati. 

Narednog dana, s početkom u 19 sati, prikazuje se poljski dokumentarni film Kraljica tišine koji potpisuje redateljica Agnieszka Zwiefka. Kraljica tišine je priča o gluhoj djevojčici iz ilegalnog romskog naselja koja bježi u svijet ritma, plesa i mašte. Desetogodišnja Denisa u mnogim je pogledima izopćena. Ilegalna je stanovnica romskog naselja u Poljskoj, žensko je dijete u patrijarhalnoj romskoj zajednici i, povrh svega, Denisa ne govori. Nitko joj nikada nije dijagnosticirao ozbiljno oštećenje sluha, čak je i djeca iz naselja nazivaju "glupačom", no Denisa je sve samo ne to. Ona naprosto ima vlastiti svijet – svijet ritma i plesa. Otkako je slučajno na obližnjem otpadu pronašla kutiju s bollywoodskim DVD-ima, Denisa želi plesati i odijevati se poput glamuroznih žena u filmovima. S drugom djecom iz naselja pokušava osmisliti koreografije u bollywoodskom stilu boreći se tako protiv krajnje neimaštine, agresivnih napada susjeda i prijetnji deložacijom. Ples joj daje priliku da bude što god poželi i da izrazi ono što ne može izgovoriti – radost, tugu i strah.

Ovogodišnji KineDok ciklus, u srijedu, 13. prosinca u 19 sati zatvara film Stric Toni, tri budale i tajna služba bugarskih redateljica Mile Mileve i Vesele Kazakove. U filmu su kontroverze i korupcija u komunističkoj Bugarskoj prikazani kroz simpatični lik i djelo Strica Tonija. Velika svjetska zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije tijekom 1960-ih i 1970-ih bio je redatelj Donyo Donev, čije ime je i dan danas sinonim za Bugarsku animaciju. Istražujući zašto su ukinuta predavanja animatora Antona Trayanova na akademiji koja su uvijek bila popunjena, zašto su ''uklonili'' profesora koji je studentima bio dobar duh, redateljice otkrivaju pravu kreativnu snagu koja leži iza čari filmova Donya Doneva - sjajna posvećenost i inovativna animacija Strica Tonija koja se uvijek držala u strogo kontroliranim okvirima od strane bugarske tajne policije s kojom su surađivali i Donev i drugi stariji članovi studija... Kontroverzni odnosi unutar komunističke Bugarske, državna kontrola i korupcija u svijetu kreativne suradnje i preuzimanje zasluga prikazano je preko dragog i simpatičnog lika i djela Strica Tonija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.11.2017