Svijetla budućnost street arta | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Svijetla budućnost street arta

U Valpovu se održava ARTbeat street art tour, a o njegovom programu, aktivnostima Udruge Revolution i urbanoj kulturi u Slavoniji, razgovarali smo s Davorom Ilešom.

Razgovarala: Martina Domladovac

FOTO: Artbeat / Facebook

U Valpovu se održava program u sklopu projekta ARTbeat street art tour koji provodi lokalna Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja "Revolucija". Udruga mladih osnovana je 2008. godine prvenstveno zbog nedostatka kvalitetnih kulturnih sadržaja za mlade na području Valpovštine i od tada provodi različite projekte i aktivnosti s ciljem angažiranja mladih na aktivno djelovanje u zajednici. 

ARTbeat street art tour provodi se kroz platformu Clubture u partnerstvu s udrugama KA-MATRIX (Karlovac) i Vuka (Vukovar), a uključuje ARTBeat izložbu, graffiti jam, radionice izrade jednostavnih stickera te radionice sitotiska. ARTBeat promovira uličnu umjetnost i predstavlja ju kao urbani fenomen, a projektom se mlade nastoji potaknuti na aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos svom gradu te utjecati na mlađe generacije kako bi se uključili u razvoj nezavisne i alternativne scene. 

U sklopu ovogodišnje Clubturove turneje, program je do sada proveden u Osijeku i Vukovaru, a povratak izložbe u Valpovo iskoristili smo za razgovor s organizatorom ARTBeata i dopredsjednikom udruge Revolution, Davorom Ilešom, koji je detaljnije predstavio program, aktivnosti Udruge i razvoj urbane kulture u Slavoniji.

 

KP: U Valpovu se nastavlja ARTbeat street art turneja, koja se ove godine održava u četiri grada, a uključuje izložbu i različite radionice. O kakvim se radionicama radi i što se predstavlja na izložbama?

ARTbeat je internacionalna izložba stickera s radovima preko 200 umjetnika iz 80 različitih zemalja. Radovi se skupljaju preko open call poziva svim umjetnicima, a izlažemo ih na pločama. Izložba je prvi put postavljena u Osijeku prije 5 godina. Cijelu ARTbeat priču je pokrenuo kolektiv Acting Like A Child, a naša udruga Revolution je surađivala u ARTbeat priči od samih početaka. Naša ideja je bila da napravimo putujuću ARTbeat izložbu i organiziramo izložbe na različitim mjestima, događajima i festivalima na kojima  bi se ARTbeat super uklopio u program. Kroz proteklo vrijeme ARTbeat izložba je tako bila postavljena u različitim gradovima kao što su Valpovo (Reunited festival), Osijek, Subotica (Studio 11), Donji Miholjac (BackYard festival), Županja (Sawa festival), Pula (Seasplash festival, Fort Turtian Arboretum), Kutina (Rasta Altitude festival, Forest Art festival, Citadela), Belišće, Karlovac (Mala Scena), Zagreb (reggae.hr rođendan, Galerija Siva, Medika). 

Spontano je došlo  do ideje da se udružimo s udrugama s kojima smo već surađivali i organiziramo ARTBeat street art tour koji će obuhvatiti četiri grada: Vukovar, Osijek, Valpovo i Karlovac. Projekt uključuje izložbu stickera koja se konstantno nadopunjuje novim izlošcima, glazbeni program, graffiti jam i radionice kao popratni edukativni program. Radionice uključuju izradu jednostavnih stickera za sve uzraste gdje se izrađuju stickeri na samoljepljivom papiru koji će kasniji biti izloženi na panelima i tako postati dio putujuće ARTbeat izložbe. Radionicu sitotiska izvodi član i jedan od osnivača udruge Revolution, Bojan Molnar, s velikim iskustvom u sitotisku, gdje sudionici mogu izraditi vlasti dizajn na majici. Graffiti jam održava se s lokalnim graffiti umjetnicima kao što su SKEL, GONER, MOR.

KP: Projekt se bavi promocijom i promjenom percepcije street art kulture. Prihvaća li se ulična umjetnost u Hrvatskoj kao legitiman umjetnički izraz? Koliko su mladi danas zainteresirani djelovati u ovom mediju?

Iako kod nas sve uvijek ide sporije, ulična umjetnost sve se više i više prihvaća kao legitiman umjetnički izraz zbog sve većeg broja umjetnika koji se time bave, a ima ih dosta i koji su međunarodno priznati umjetnici. Moram spomenuti neke moje favorite: Lunar, jednog od pionira hrvatske graffiti scene, Lonac koji radi murale po cijelom svijetu, OKO, Miron Milić, svestran umjetnik - oduševio me s muralom u Zagrebu, CHEZZ, MANE MEI, pulska ekipa: Polite BastArt i Steppa Art, slavonska ekipa koja me gurnula u sve to: graffiti umjetnici MOR i CROSK i street art umjetnica/profesorica ŽFL (MOŠ MISLIT)

Sve je više različitih događaja koji uključuju oslikavanje zidova i fasada. Spomenuo bih festivale gdje je umjetnički dio program jako bitan, kao što su festivali Zen Opuzen koji dovodi umjetnike iz cijelog svijeta da oslikavaju Opuzen, Grafitti Na Gradele na otoku Braču s kremom regionalne i svjetske graffiti scene, VukovART u Vukovaru i dugogodišnji slavonski graffiti festival u Slavonskom Brodu - SB Grafiti Fest, te Grafiti Ranč u Legradu koji mi je na listi da posjetim. Sve to  doprinosi puno boljem prihvaćanju ulične umjetnosti kao umjetnosti, a ne kao čina vandalizma. Želja mi je pokrenuti mali ARTbeat street art festival u Valpovu i to bi bio neki vrhunac ARTbeat priče. Mladi su dosta zainteresirani, danas je  sve puno lakše zbog razvoja interneta, a ovakvi događaji puno doprinose međusobnom upoznavanju i kasnijim suradnjama. Cijelu ekipu Artbeata je oduševio sticker paket za izložbu od mlade umjetnice Jelene koja je poslala punu veliku kuvertu stickera i paste up-ova, tako da vjerujem u svijetlu budućnost street arta u Hrvatskoj i regiji.

KP: Radionice u sklopu ovogodišnje turneje već su održane u Osijeku i Vukovaru, a osim u Valpovu, održat će se i u Karlovcu. Kako ste zadovoljni s dosadašnjim odazivom na program i interesom mladih za urbanu kulturu? Kakav se program održava u Valpovu?

Zadovoljni smo s odazivom publike, a cilj toura je bio da se kroz suradnju dogovore i neki novi projekti za budućnost. Neki su posjetitelji sudjelovali i na radionicama i na postavljanju izložbe. Posjetitelji se žele uključiti i sudjelovati u kreiranju izložbe tako da gdje god dođemo uvijek ima ekipe koja je voljna pomoći i željna nekih novih znanja kroz radionice. 

U Osijeku smo postavljali izložbu u prostorijama udruge Slama gdje su nam pomagali članovi udruge pa smo imali priliku kroz rad pričati o nekim budućim suradnjama. Program za Valpovo smo odlučili produžiti s raznim događajima koji će trajati do kraja rujna. Proširili smo program i priključili se na neke događaje koje rade naši prijatelji. Za datum 14. rujna priključili smo se Forest Art festivalu koji se održava na prekrasnoj lokaciji Citadela u Belišću, a organizira ga Udruga Zvono. Na njemu sudjelujemo svake godine od samih početaka festivala. Ovaj tjedan pripremamo ARTbeat sticker galeriju na otvorenom u valpovačkom perivoju gdje će se uz  glazbeni program održavati i radionice sitotiska i izrade jednostavnih stickera, a za kraj rujna smo ostavili otvorenje ARTbeat muzeja stickera u našim novim prostorijama u dvorcu Prandauu Norman u Valpovu.

KP: Udruga mladih Revolution na nezavisnoj sceni djeluje od 2008. godine. Koja su sve područja Vašeg djelovanja?

Područja našeg djelovanja su organizacija glazbeno-umjetničkih manifestacija kao i organizacija raznih radionica, izložbi, projekcija, neformalni načini učenja novih znanja i - kao što smo naveli u nazivu udruge - poticanje kreativnog izražavanja. Uz ARTbeat jedna od najvažnijih i najzahtjevnijih stvari koje radimo je Reunited festival, dvodnevni glazbeno-umjetnički festival s dnevnim programom koji uključuje izložbe i radionice, i večernjim glazbenim programom na tri pozornice u prekrasnom ambijentu jednog od najstarijih dvoraca u Slavoniji - Prandauu Normann. Ove godine je bilo njegovo peto izdanje.

KP: Jedan od zanimljivijih projekata Udruge je Muzej naljepnica smješten u prostorima Kluba mladih u Valpovu. Kako Muzej djeluje i po čemu je jedinstven? Čime se sticker art razlikuje od ostalih oblika ulične umjetnosti?

ARTbeat muzej stickera je bio smješten u prostorijama Kluba Mladih iz kojeg smo se morali iseliti da se prostor preuredi, čime smo ostali bez prostora. Klub Mladih je bio mjesto zbog koje smo i osnovali Udrugu Revolution - da bi prostor opstao - ali smo nakon 10 godina boravka u njemu morali iseliti. Odlučili smo biti uporni jer nam je potreban bio prostor za naše aktivnosti, tako da smo u dogovoru s gradskim vlastima dobili na korištenje prostorije u dvorcu Prandau Normann gdje ćemo ponovno otvoriti ARTbeat muzej stickera u sklopu aktivnosti vezanih za ARTbeat street art tour u Valpovu. U ARTbeat muzeju stickera će biti postavljne sve ploče i paneli koje koristimo za putujuće izložbe kao i sve ploče koje su bile postavljene u ARTbeat muzeju u Klubu Mladih. Muzej će konstantno nadopunjavati svoje izloške s novim pločama zbog velikog broja stickera prikupljenih kroz godine trajanja izložbe i stickera koji nam stižu kroz open call natječaje, a tamo ćemo raditi izložbe, projekcije i radionice na temu street arta.

KP: Kakav je općenito pejzaž nezavisne, urbane kulture u Slavoniji? Imate li podršku lokalne zajednice u svom djelovanju? Koliko su nove generacije koje tek stasaju zainteresirane za urbanu kulturu i nastavak djelovanja kroz nezavisne udruge?

Najveći problem je iseljavanje. Svako tko može nešto napraviti odlazi prema većim sredinama gdje mogu naći više istomišljenika. Naša se udruga trudi ostvarivati razne suradnje, čemu doprinosi i ovaj projekt. Što više suradnje i umrežavanja - svima će nam biti lakše u radu. 

Podrška lokalne zajednice postoji. Kod nas su na vlasti mladi ljudi pa i razumiju potrebe mladih, a na nama je da radimo i da budemo uporni i tražimo što nam treba, jer svi su svjesni našeg najvećeg problema - iseljavanja. Nove generacije koje dolaze imaju već napravljen put koji su im napravile starije generacije i neke su im stvari puno lakše, što im daje veći prostor za kreativno izražavanje. Ali činjenica je da se mladi koji mogu nešto napraviti iseljavaju, tako da je teže izvršiti smjene generacija u udrugama. Često se dešava da se udruge ugase budući da nema tko naslijediti njihovo vodstvo.

KP: ARTbeat street art turneja održava se u sklopu Clubture-HR turneje. Koliko su ovakve platforme važne za nezavisnu kulturu te za umrežavanje i suradnju udruga i organizacija koje djeluju u ovom polju?

Clubture-HR platofrma nam je puno pomogla u radu. Provođenje projekta preko Clubture platforme je veliki pečat na rad naše udruge i velika nam je čast što imamo priliku provoditi projekt preko Clubtura. Prvi Reunited festival smo radili kada nas je Udruga Vuka uključila u njihov projekt Koridor, što nam je bio dobar početak za razvijanje festivala. ARTbeat street art tour je pomogao da se učvrste neke suradnje i dođe do većeg umrežavanja, a za vrijeme provođenja projekta sam pričao s članovima različitih udruga koje smo poticali na prijavljivanje projekta na Clubture, jer nam je želja da se što više udruga iz Slavonije uključi u rad platforme. Nama je puno pomoglo, a pogotovo ima težinu kad to predstavimo predstavnicima lokalne vlasti. ARTbeat priča je nastala s vrlo malo sredstava i opstajala niz godina zahvaljujući trudu i entuzijazmu članova ARTbeat ekipe, a financijska sredstva su nam uvelike olakšala realizaciju tako da možemo planirati nove ideje vezano za ARTbeat.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.09.2019

VEZANE VIJESTI

Ovo je ključan trenutak koprivničke scene

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O Forumu udruga nezavisne kulture, kompleksu bivše vojarne u kojem nastaje društveno-kulturni centar te suradnjama i zagovaračkim mogućnostima mladih organizacija govori Andreja Salajec.

Trudimo se, ali treba biti strpljiv

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Zrinka Šajn govori o varaždinskoj nezavisnoj kulturnoj sceni, Centru za mlade i osnivanju Saveza udruga te suradnjama u regiji Sjeverozapadne Hrvatske.

Koraci ka promjeni

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Mate Maleš govori o više od deset godina sinjske udruge S.K.U.P, suradnjama na sceni, nekadašnjem društveno-kulturnom centru te skvotiranoj vojarni u centru grada.