Svirati bez dodira | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Svirati bez dodira

Media lab I'MM organizira radionicu sa slovenskim multimedijalnim umjetnicima i majstorima teremina. 

  • A
  • +
  • -

Radionica teremina, pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Boruta Savskog, uz pomoć Robertine Šebjanić i članova ljubljanskog Theremidi Orchestra, održat će se od 16. do 17. prosinca u hacklabu Media laba I’MM u zagrebačkom Studentskom centru. Na ovoj radionici, organizatori se nadaju okupiti hakere, umjetnike, glazbenike, znanstvenike, DIY entuzijaste, učitelje i amatere. Prijave za sudjelovanje primaju se do 14. prosinca.

Teremin je jedan od najranijih elektronskih instrumenata. Posebnost ovog instrumenta je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona. Polaznici će na ovoj radionici uz kratke priče o povijesti, razvoju i tehničkim detaljima teremina, sastaviti vlastiti teremin te ga povezati na kompjuter kako bi stvarali i sklapali nove i još zanimljivije zvukove i video materijale.

Borut Savski je intermedijski umjetnik. Domaći teren mu je zvuk, generativni apstraktni video, kibernetski objekti, za koje kaže da su metaforički – kao dio generativnih interaktivnih sistema, za koje kaže da su metafora živih sistema. Najvažnije područje su mu inteligentnija horizontalna ljudska povezivanja i produkcije i razvijanje nehijerarhijskih platformi u praksi.

Robertina Šebjanič studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani te na Akademiji likovnih umjetnosti u Götheborgu u Švedskoj. Do sada je samostalno izlagala u Hrvatskoj i Sloveniji te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti. Radila je na knjizi Pojmovnik slovenske umjetnosti 1945 – 2005, kao inicijator i član odbora. Dio je zbirke DIVA – Digital Video Arhiv slovenskih video umjetnika. Djeluje u sklopu LJUDMILE, laboratorija za digitalne medije i kulturu, kao programski koautor i koordinator edukacijskih i umjetničkih programa. 

Kotizacija za ovu radionicu iznosi 150 kuna za građanstvo i 100 kuna za studente. Broj polaznika ograničen je na 15 osoba koje su ranije uplatile kotizaciju. Radionica će se održati 16. prosinca od 17 do 20 sati te 17. prosinca od 14 do 20 sati. Prijave za sudjelovanje organizatori će primati do 14. prosinca u ponoć. Prijaviti se možete slanjem e-maila s naznakom Prijava za Radionicu teremina na ovu adresu. Polaznici se mole da napišu o sebi nekoliko rečenica i zašto žele sudjelovati na radionici. Poželjno je da imaju vlastiti laptop za rad. Materijale za sklapanje instrumenta osigurava Velesajam kulture, a teremini ostaju za daljnji rad u I’MM labu.

Više o ljubljanskom Theremidi Orchestra možete saznati ovdje

Izvor: I'MM

 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.12.2011