Svježe rane | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Svježe rane

Eksperimentalni film Reopening the Past Liliane Resnick, koreografkinje i filmske umjetnice, bit će prikazan u Toulouseu.

Reopening the Past je, saznaje se na autoričinoj službenoj stranici, dvanaestominutni eksperimentalni plesni film nastao iz osobne arhive plesnih izvedbi koje govore o osjećaju ratnih razaranja koji je još uvijek vrlo opipljiv u hrvatskom društvu.  

Film je prikazan u rujnu 2011. na festivalu Srebrena traka u Srebrenici nakon što se u kolovozu iste godine prikazao na festivalu Dance em Foco u Rio de Janeiru. Prikazan je i u Grčkoj i to na International Festival of Film & Culture – 13 International Panorama, bio je izabran i prikazan na festivalu Another Experiment by Women Film Festival u New Yorku. U Berlinu je na POOL 10 - Internationale TanzFilm Plattform dobio nagradu žirija kao jedan od četiri najbolja filma festivala.

Liliana Resnick je umjetničko ime Ljiljane Mikulčić, koreografkinje i filmske umjetnice. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost u Zagrebu, magistrirala umjetnost i film na State University San Francisco, a na dvogodišnjem studijskom boravku u pekinškoj Operi (Akademija tradicionalnog kineskog kazališta) proučavala je pokret. Autorica je više eksperimentalnih plesnih filmova (Moments, Fear, Sorrow, Love, Distances, Reopening the Past).

Projekcija filma Reopening the Past bit će održana u sklopu festivala Traverse Video koji se održava od 7. do 23. ožujka u Toulouseu. 
KP / Culturenet

 


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2012