Svjedočiti transformaciju | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Svjedočiti transformaciju

Transformance, video zapis petomjesečnog performansa Nine Kurtele, bit će prikazan na berlinskom festivalu Transmediale 2012.

  • A
  • +
  • -

Transformance je video rad koji aktivira i dokumentira petomjesečni performans umjetnice Nine Kurtele. Tijekom tog vremena Nina Kurtela je svakodnevno posjećivala gradilište nove berlinske plesne pozornice Uferstudios. Umjetnica je postala svakodnevni gledatelj stvaranja suvremene plesne institucije i nove kazališne pozornice, dok je kamera koja ju je pratila odigrala ulogu svejedoka njene izvedbe. 

Ovaj rad funkcionira kao case study individualnog iskustva pojedinca pri susretu s radikalnim transformacijama društvenih struktura i operativnih modela na performerskoj sceni. Umjetnica je prisustvovala rođenju novog berlinskog plesnog centra, institucije koja će zasigurno utjecati na oblikovanje i organizaciju buduće gradske plesne zajednice. Dobiveni video uronjen je u odnos pristiska dnevnog izvršavanja pojavnosti i specifičnog konteksta u kojem se rad izvodi: gradilišta kazališta. Transformance je tako postao značenjski bogat film od osam minuta koji propituje arhiviranje, pamćenje, re-prezentaciju i efimernost. 

Video Transformance biti će prikazan 3. veljače u sklopu berlinskog Transmediale 2012 festivala. Više o petomjesečnom projektu Nine Kurtele možete saznati ovdje

Nina Kurtela (1982.) je umjetnica rođena u Zagrebu, koja živi i radi na relaciji Berlin - Zagreb. Njena umjetnička promišljanja zbivaju se na spojevima vizualnih umjetnosti, videa, performansa i izvedbenih umjetnosti, suvremenog plesa i koreografije. Godine 2011. bila je jedna od finalista nagrade Radoslav Putar, godišnje nagrade za najboljeg mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj.

KP 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.01.2012